Han vann fint pris: "Det känns grymt bra"

Under måndagskvällen delade tidningen Dagens Industri ut åtråvärda Gasellpriser. En av pristagarna är från Gotland.

Gotländske Pär Björkqvist som driver företaget Kenova, är en av dem som mottagit Gasellpris.

Gotländske Pär Björkqvist som driver företaget Kenova, är en av dem som mottagit Gasellpris.

Foto: Dagens Industri

Årets Gasellpristagare2016-11-07 18:00

Sedan 1999 har Dagens Industri varje år utsett en så kallad Supergasell, det företag som har vuxit snabbast under de senaste tre åren. Men tidningen delar även ut Gasellpriser till de andra företag som har vuxit snabbast i Sverige. Kriterierna hittar du i faktarutan här intill.

Gotländske Pär Björkqvist som driver företaget Kenova, är en av dem som mottagit Gasellpris, det vill säga ett diplom och en statyett.

– Det känns grymt bra! säger en glad Pär Björkqvist precis innan han ska upp på scenen för att bli fotograferad med de andra pristagarna under en Gasellfest i Linköping.

– Jag ser priset som en uppmuntran, uppskattning och en god bekräftelse på att vi har gjort något bra. Det är väldigt kul, säger Pär Björkqvist.

Han beskriver sitt företag Kenova som ett nischat byggbolag, som arbetar med vissa delar av byggprocessen istället för att göra allting.

– Det är vårat framgångskoncept, säger han tvärsäkert, och han har helt rätt.

De kriterier som Dagens Industri har satt upp för det här priset är hårda men Kenova platsar in, med god marginal. Bara sedan förra årsskiftet har antalet anställda ökat från 50 till 80 personer. De flesta av dem arbetar runt om på fastlandet eftersom det är ett mobilt företag med uppdrag över hela Sverige.

Nu närmast väntar uppdrag på Gotland, som rör de hundratals lägenheter som ska byggas här, men Pär Björkqvist har inte bara byggande i tankarna. Nu ska han bli nötköttbonde också, genom ett nystartat systerbolag till Kenova.

– Vi går in i lantbrukssektorn och ger oss in på köttproduktion i Lye. Där ligger min mammas föräldrahem och min bror har i många år drivit gården. Så 2017 blir minst lika spännande som det här året, det tror jag.

Gasellkriterier

Ett gasellföretag har:

En omsättning som överstiger 10 miljoner kronor.

Minst 10 anställda.

Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför första och senaste räkenskapsåret.

Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.

Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt.

I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.

Sunda finanser.

Begreppet Gaseller är skapat av den amerikanske forskaren David Birch. Redan på 1980-talet visade han att det är de små snabbväxande företagen som skapar de flesta nya jobben, till skillnad från ekonomins elefanter som alltid måste effektivisera och ofta minskar sysselsättningen. Årligen utses färre än 0,5 procent av alla Sveriges aktiebolag till Gasellföretag

Källa: Dagens industri

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!