Under tisdagen och onsdagen går kvalet i Stockholm, och 32 deltagare ska bli åtta finalister. Kvalet är uppdelat på två dagar, där dag ett innehåller ett skriftligt prov, ett test av råvarukunskaper och tillagning av själva tävlingsrätten. De som gör bäst ifrån sig går vidare till dag två, då de göra ett hantverkstest och laga en måltid av hemliga råvaror.
Gotlänningen Luqaz Ottosson, som driver Restaurang Rot i Norrlanda, tävlar för andra året i rad. Han ska laga en rätt med typiska gotländska råvaror som lamm, ramslök och sparris. Förberedelserna har varit i full gång de senaste dagarna.
–Dels har jag lagat rätten, som vi har haft på menyn på Rot. Men det har också blivit tidsträning, och så har jag packat all utrustning, säger Luqaz Ottosson, som oturligt nog blivit förkyld lagom till tävlingen.
–Jag vaknade upp i morse och var rätt hes. Men utöver det känns det bra.
Luqaz kvalade även förra året, och nådde då finalen. Den erfarenheten tar han med sig in i årets tävling.
–Jag har lite mer självförtroende och lugn i år. Det kommer ju att vara 32 väldigt duktiga kockar, men nu vet jag att jag är ganska duktig själv.
Den andra deltagaren från en gotländsk restaurang är Jonas Karlsson, som arbetar på Lilla Bjers och innan dess har lagat mat på Stelor och Djupvik. Han har också varit i final tidigare, och känner sig väl förberedd inför morgondagen.
– Det känns bra. Jag har tränat lite, och försökt sova så mycket som möjligt, säger Jonas Karlsson.