Jonas Karlsson har tidigare varit verksam på Gotlandskrogarna Hotel Stelor och Djupvik Hotel. 27-åringen är numera verksam på Noga matstudio i Stockholm. Karlsson gick i november segrande ur semifinaltävlingen i Karlstad och var en av åtta finalister i torsdagens final på Annexet i Stockholm.
Finalisternas uppgift var att på fem timmar tillaga två varmrätter. Huvudråvaran i tävlingsrätt 1 var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt 2 bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rätten på tallrik skulle bestå av minst 50 procent grönsaker.
I den knivskarpa konkurrensen räckte det inte till en plats på prispallen för Karlsson. Jimmi Eriksson, hemmahörande på Stockholmskrogen Lilla Ego, var den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna och kan därmed titulera sig "Årets kock 2016".
Vid prisceremonin fick Jimmi Eriksson ta emot mejerimedaljen i guld av Prins Carl Philip.