I slutet av juni lämnades rapporter om skördeläget hos de olika regionerna i Sverige in till Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Generellt ser skördeläget i landet bra ut, men framförallt längst med östkusten är det oroväckande torrt. Årets skörd är extra viktig efter förra årets torka som ledde till tomma foderlager och en tuff ekonomisk situation. I rapporten från Gotland framgår det att resultaten varierar för vallskörden beroende på hur stor skada den har tagit av föregående års torka och vårens frost.
– Det är betydligt bättre i år än det var i fjol, men resultaten skiljer sig lite på ön beroende på var torkan slog hårdast förra året, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.
Enligt Anna Törnfelt väntar man nu på regnet. Även spannmålsgrödorna behöver nederbörd.
– Det är alltid lite sämre nederbörd i juli och en bit in i augusti, men nu väntas det komma, berättar hon.
LÄS MER: Nu kommer ruskvädret
Den stora skillnaden från fjolårets skörd beror på att det då var höga temperaturer och torrt i maj. I maj detta år har det inte varit lika varmt och mer regn. Trots vändningen kommer det ta ett tag innan bönderna kan återhämta sig ekonomiskt.
– Djuren har släppts ut senare än normalt i våras på grund av det kalla vädret. Vissa har fått in skörd så det räcker, men en del har behövt använda det nyskördade direkt till djurfoder. Det är fortfarande pengabrist och höga kostnader, säger Anna Törnfelt.
På frågan om det kommer ske någon större förändring av skördeläget de närmsta åren svarar hon nej.
– På Gotland måste vi alltid vara beredda på att det kan bli torrare somrar och mer nederbörd under vinterhalvåret. Det gäller bara att vi anpassar oss efter klimatet, säger Anna Törnfelt.