Sedan 1990 har totalt 25 av Gotlands 92 socknar blivit utnämnda till Årets socken på Gotland. I utmärkelsens statuter, stadgar, betonas en aktiv verksamhet där både gamla och unga får plats.
På förskolan Misteln är inte barnen förvånade över beslutet. Nadja Classon, Elias Larsson, Leo Hoffman och Evelina Christiansson är fyra till fem år gamla och tycker mycket om Tingstäde. Bäst är nog ändå träsket som syns från fönstret.
– Här finns jättebra lekplatser och en ”djungel”, berättar barnen för GT.
Tina Messing är medlem i hembygdsföreningen och glatt överraskad över utmärkelsen.
– Det var trevligt och roligt. Det trodde jag aldrig med tanke på att Lärbro blev årets socken i fjol.
Kjell Pettersson leder hembygdsföreningens kommitté som har Tingstäde fästning som ansvarsområde.
– Jätteroligt och stimulerande.
Jonny Högefors har varit med och fixat till den båt med glasbotten som används för att kika på det mystiska bulverket när säsongen tillåter.
– Det var ju en liten chock när man fick reda på det här, haha. Samtidigt är det ju också ett erkännande av allt ideellt arbete som man har lagt ner i Tingstäde.
Tre rikskändisar har kopplingar till orten med omkring 400 invånare. Jan Eliasson, vice ordförande i FN:s generalförsamling, och dramatikern Lars Norén har sommarboende i socknen.
Komikern Özz Nûjen köpte i början av sommaren Gazeliegården och gamla skolan i Tingstäde.
– Jan och Özz är faktiskt medlemmar i hembygdsföreningen och jag har pratat med Lars några gånger. De är trevliga personer och vi är stolta över deras koppling till Tingstäde, säger Jonny Högefors.
Sex personer sitter i juryn som utser årets socken på Gotland – två personer som representerar tidigare års sockenvinnare och två personer var från arrangerande Hela Sverige ska leva och Lokrume-Fole Röda korskrets.
Årets motivering fokuserar på den hemlighetsfulla – mystiska – sidan av Tingstäde socken.
– Vi tyckte att vi skulle prova något annorlunda. Därför valde vi en vers med fokus på det hemlighetsfulla och mystiska bulverket i Tingstäde träsk, som vi inte riktigt kan förklara vad det har använts till, källan Kutkäldu, där man inte vet var namnet kommer från och inte minst de försvarshemligheter som har präglat trakten under många år. Låset syftar på uppfinnaren Christopher Polhem, säger Lennart Fredriksson, en av Röda korsets representanter i juryn.
Visst finns det en Tingstädeanda, menar medlemmarna i hembygdsföreningen.
– Traditionellt har det varit gott om omsättning på de jobb som finns här, bland annat de militära. Personer kom hit för att jobba ett tag och engagerade sig för en viss tid i den föreningsverksamhet som finns på orten. Sedan flyttade en del av dem och nya kom. Det kanske gör att man är mer öppen för förändringar än man annars skulle ha varit, säger Berit Pettersson.
Inte långt från kyrkan, i den gamla Caltexmackens lokaler har Barbro Andersson butik med dotterns designade och fullt möblerade pepparkakshus i lekstugeformat utanför.
– Det började med att en gammal vagn, som vi hade stående här utanför, gick sönder och vi ville ha något i stället. Barnen brukar tycka att det är spännande att kika in.