Historien under Ekes jord

Vid en forntida vallanläggning i Eke ligger flera vikingagravar. Men anläggningen har funnits långt innan vikingatiden. Arkelogen Dan Carlsson försöker nu ta reda på vad den har använts till.

Flera pärlor har hittats i vikingagravarna

Flera pärlor har hittats i vikingagravarna

Foto: Carl Hempel

Arkeologi (GT)2018-07-15 10:00

Långt in på en snårig grusväg i Eke ligger Gudings slott. I 22 graders värme sitter där ett gäng sommarkursare och gräver. Utspridda vid tre vikingagravar försöker de ta reda på vilka som ligger där. Några meter bort står arkelogen Dan Carlsson tillsammans med fältassistenten Lauren Bokor och märker ut nästa ställe som ska undersökas. Genom Hemse folkhögskola leder han en sommarkurs i arkeologi, där eleverna direkt får chansen att smutsa ner sina händer.

– De flesta har varit med i flera år så de är väldigt kunniga, säger Dan Carlsson.

Syftet med utgrävningen är att ta reda på vad anläggningen använts till. Den tros ha byggts någon gång mellan 300- och 500-talet. Dan Carlsson är övertygad om att människorna bodde en bit bort från anläggningen så någon typ av verksamhet har troligtvis ägt rum där.

Några hundra år senare, mellan 800- och 900-talet, har platsen använts som gravplats. Kopplingen mellan gravarna och vallanläggningen är också något som utgrävningen ska försöka ge svar på.

Det är den andra veckan av den sju veckors långa utgrävningen när GT besöker platsen. Hittills har man hittat bland annat pärlor, bärnsten och bronsbitar. Två av gravarna har bara några bitar ben kvar vilket Dan Carlsson aldrig varit med om förut. Mycket tyder på att gravarna kan ha blivit plundrade men varför skelett saknas vågar han inte svara på. Då flera pärlor hittats drar man slutsatsen att två kvinnor blev begravda där.

– Män kunde begravas med några få pärlor men kvinnor begravdes generellt med fler.

Sommarkursen har blivit en tradition för många av deltagarna. Det har blivit en härlig gemenskap menar Mats Tivenius, som deltar för sjuttonde året i rad. Om några dagar är kursen slut. Då kommer en grupp internationella utbytesstudenter att ta över. Men innan dess måste gruppen återställa platsen så den ser orörd ut.

Lagom till lunch börjar man skymta ben från den tredje graven. Dan Carlsson går dit för att undersöka. Benen ser lite korta ut för att vara en människa tycker han. Kanske var det ett djur som begravdes där.

– Om fem veckor har vi förhoppningsvis ett bättre grepp på vad som fanns här. Då kommer vi ha en allmän visning, säger Dan Carlsson innan GT lämnar utgrävningen.

Gudings slott

Trots namnet finns det varken någon borg eller fästning vid Gudings Slott.

Vallanläggningen byggdes troligtvis under folkvandringstiden mellan 300- och 500-talet.

Längs vallanläggningen har man hittat hål där stolpar troligtvis kan ha stått.

Vikingatiden

Åren mellan 800- till 1050 brukar inom svensk historiebeskrivning kallas vikingatiden.

Det var vanligt att man under denna tid begravde djur så som hästar, grisar och hundar.

Omkring 800- och 900-talet begravdes cirka 40 till 50 människor vid Gudins slott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om