Ungefär hundra meter från kyrkan i Hamra låg i många år en kulle som traktens barn nyttjade som skid- och pulkabacke förr i tiden. Men det fanns uppgifter i gamla skrifter om att det legat en kastal på platsen.
– När forskningsresande Hilfeling var i Hamra 1790, beskrev han ruinerna efter två källare på den här platsen, berättar utgrävningsledare och arkeolog Christian Hoffman.
– Hilfeling trodde att det var två källare han såg. Han förstod inte att det var en byggnad indelad i två rum som var täckt av jord och rasmassor.
Förra året lyckades Hamra sockenbokskommité söka tillräckligt med pengar för en utgrävning av platsen. Stora rasmassor fraktades bort och fram trädde en byggnad som inte liknar någon annan kastal på Gotland.
– Det var spännande. Vi visste ju inte vad vi skulle hitta, säger Christian Hoffman.
– Men vi dök på en tjock mur som var 2,4 meter bred, det fanns mycket kalkbruk på in- och utsidan av väggarna. Hörnen var rundade på alla sidor. Kastaler ser inte ut så.
I år har Christian, liksom förra året, hållt en kurs för ett gäng arkeologientusiaster. De hjälpte samtidigt till med utgrävningarna. Här finns både amatörer och de som hållt på i många år.
– Det är ovärderligt med hjälp från kursdeltagarna. Vi gräver bara en vecka i sommar. Men 25 personer hinner flytta mycket jord, skrattar Christian.
Man har hittills inte hittat så många föremål i ruinen. Förra årets fynd var bland annat en glaspärla, och en radbandspärla, troligen i ben. Med hjälp av en metalldetektor fann man också en bottenplatta till ett djurhuvudspänne i brons. Den här sortens spänne är unikt för Gotland och har bara hittats här på ön. Christian Hoffman daterar fyndet till vikingatid eller tidig medeltid.
– Det är väldigt mystiskt för vi tror inte byggnaden är från vikingatiden. Men i år ska vi försöka utröna åldern på byggnaden. Bland annat kan experter analysera kalkbruket på väggarna och se vilka verktyg som använts. Dessutom finns det en hel del kolrester som kan analyseras.
I år har gruppen gjort flera spännande fynd – en liten pärla av ben eller horn, två glaspärlor, en remsölja i brons och en del av en dubbelkam i ben eller horn. Fynden tros vara från vikingatid – tidig medeltid. Förhoppningsvis blir det ännu en kursvecka nästa år men efter det avslutas utgrävningarna. Sedan blir ruinen i Hamra ett spännande besöksmål. Kanske med informationstavlor som kan skingra mystiken.