I det planerade kvarteret Sergeanten mellan Allégatan till värmekraftverket på A7-fältet, som är 7 000 kvadratmeter stort, har utgrävningen av de halvmetertjocka kulturlagren börjat.
– Det här måste ha varit en omfattande boplats med mycket folk och det unika är att allt ligger orört. Den användes någon gång mellan 100 år före Kristus och 300 år efter och de olika ledtrådarna i marken, tillsammans med de två byggnaderna vi har hittat här, ger oss en bild av hur en gård såg ut på Gotland innan kristi födelse – vilket är otroligt spännande, säger arkeologen Per Widerström.
Sedan i måndags undersöker tre arkeologer ett område på cirka 1 600 kvadratmeter, i närheten av det nybyggda kvarteret Adjutanten. En mängd vita skedar lyser upp det mörka, jordtäckta fältet. Varje sked är ett tecken på att metalldetektorn har gett utslag just där – och det är en hel del skedar att gå igenom.
– Folk frågar ofta efter vilka saker vi hittar, men vi letar snarare efter pusselbitar. Att få en bild av hur platsen en gång har sett ut är som att pussla, och här försöker vi ta reda på hur man levde på ön mellan 100 år före Kristus och 300 år efter. Och vi har faktiskt hittat något som är mer spännande än en urna med silvermynt, berättar arkeologen Johan Norderäng och håller fram en sländtrissa, som använts till att spinna garn.
– Det här föremålet visar att det troligtvis har funnits kvinnor på platsen, då det främst var kvinnor som ägnade sig åt den typen av arbete under den tiden och det är en stor pusselbit som berättar vilka som levde här, säger han.
Utgrävningen har hittills bara pågått i en vecka och fler intressanta fynd väntas dyka upp innan allt ska vara klart den 31 augusti.
– Vi har ett lika stort område som det här att gå igenom en bit bort, sen hoppas vi ju på att få fortsätta undersöka de övriga delarna av fältet lite längre fram. Då platsen är så väl bevarad finns det mycket intressant att utforska, säger Per Widerström.