Revisorskritik: nämnderna brister i rapportering

Region Gotlands nämnder brister i sitt sätt att rapportera, och får hård kritik av revisorerna. Resultatet blir att det blir svårare för fullmäktige att bedöma om nämnderna lever upp till sina mål, menar de.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) medger att regionens nya styrmodell skapat en del förvirring.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) medger att regionens nya styrmodell skapat en del förvirring.

Foto: Henrik Radhe

Årsredovisning (GA)2017-05-13 05:45

På måndag ska regionfullmäktige behandla årsredovisningen för 2016. Men enligt regionens revisorer brister den på flera punkter. Flera av nämndernas verksamhetsberättelser skiljer sig väsentligt från varandra i hur detaljerade de är. Socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden brister i rapporteringen av måluppfyllelser. När det gäller tekniska nämnden noterade revisorerna ”väsentliga brister i rapporteringen om måluppfyllelse”, i revisionsberättelsen.

I redovisningen av regionens finansiella mål framgår att endast ett av sex mål uppfyllts, ett har inte bedömts och fyra har inte uppfyllts. Revisorerna bedömer därmed att ”måluppfyllelsen är otillfredsställande”. Trots kritiken, föreslår revisorerna att fullmäktige beviljar regionstyrelsen och nämnderna ansvarsfrihet och att årsredovisningen godkänns.

Carin Backlund (M), ordförande för Region Gotlands revisorer, tror att otydligheterna beror på den nya styrmodellen som fullmäktige beslutade att införa i juni förra året.

– Det verkar som att nämnderna har tolkat instruktionerna på lite olika sätt, vissa har varit tydligare i sin rapportering än andra, säger hon.

Revisorernas bedömning är att nämndernas underlag inte ger regionfullmäktige "rimligt goda förutsättningar att bedöma om vissa nämnder har skött sin verksamhet på ett ändamålsenligt sätt".

– Det är viktigt, både för fullmäktige och för medborgare, att på ett enkelt sätt kunna se om nämnderna uppfyller sina mål. Det hade kanske varit lämpligt om regionstyrelsen varit tuffare i sina direktiv och ställt större krav på likformighet, säger Carin Backlund.

Är det rimligt att godkänna årsredovisningen trots dess brister?

– Ja, det har det inte funnits några tveksamheter om.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S), har träffat revisorerna och är medveten om problemet.

– Vi vet att det har skapat förvirring och att det funnits en del problem i övergången till den nya modellen.

Borde inte regionstyrelsen gett tydligare direktiv till nämnderna?

– Jag vet inte. Vi har redogjort för den nya modellen men det är möjligt att vi varit för otydliga. Någonstans har det brustit, säger Björn Jansson.

Hur ska det bli tydligare framöver?

– Jag utgår ifrån att regionstyrelseförvaltningen och förvaltningscheferna har tagit tag i frågan för att få mer likartade verksamhetsberättelser.

Så fördelades skattepengarna förra året

100 kronor i skatt gick förra året till:

Grundskola 12,28 kronor

Förskola och barnomsorg 9,74 kronor

Gymnasieskola 5,18 kronor

Vuxenutbildning och folkhögskola 0,96 kronor

Övrig utbildningsverksamhet 0,99 kronor

Äldreomsorg 14,95 kronor

Individ- och familjeomsorg 5,22 kronor

Övrig vård och omsorg 6,24 kronor

Hälso- och sjukvård 31,75 kronor

Kultur och fritid 3,30 kronor

Politisk verksamhet 1,03 kronor

Övrigt 8,36 kronor

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om