TV: Knölval utanför Fårö!

UPPDATERAD: Kustbevakningsfartyget KBV 002 Triton gjorde lördags morse en mycket ovanligt upptäckt.

9 augusti 2014 10:53

– Vi gjorde upptäckten efter att vi varit uppe till Gotska Sandön, för att se om de behövde stöttning vid branden, vilket de inte behövde, säger Claes Jakobsson, befälhavare ombord på Triton.

Först trodde besättningen att det rörde sig om en tumlare men efter det visade sig, ovanligt nog, röra sig om ett betydligt större djur.En knölval på tio meter, cirka 15 sjömil sydost om Fårö.

– Vi noterade valen vid 8-tiden i morse så nu har vi studerat den i nästan två timmar. Den går upp till ytan och blåser, det är ett rätt mäktigt ljud, och man ser ryggfenan och nosen. Vissa gånger gör det ett hopp så att man ser stjärtfenan, sedan är den borta mellan 3-5 minuter. Vi har klockat den!

När delfiner slår följe med båtar sägs det att människor ombord brukar bli glada och precis så är det ombord på Triton just nu.

– Absolut, det är jättekul! Vi är totalt 13 man ombord. Vårt uppdrag är att arbeta med gränskontroll så vi arbetar i skift vilket gör att några sover nu. Om valen är borta när de vaknar så lär de bli upprörda men jag tror den är kvar, säger Claes Jakobsson och skrattar.

Naturhistoriska riksmuseet, som man varit i kontakt med, uppger att det är ovanligt att en knölval befinner sig i Östersjön och allra helst så långt norrut. På begäran från Naturhistoriska kommer nu Triton följa valen för att se var den tar vägen. Claes Jakobsson har varit skeppare i många år men aldrig sett något liknande i Östersjön.

– Det är första gången och jag måste säga att det är mäktigt att se så stora djur i sitt naturliga element!

Vid 15-tiden på lördagen lämnade Triton knölvalen för andra uppdrag. Vädret började bli sämre och det hade varit svårt att följa valen.

– Den höll sig i samma område, sydost om Fårö. Var den är nu vet jag inte, säger Claes Jakobsson på måndagsmorgonen.

Naturhistoriska ville gärna veta ifall valen rörde sig i någon särskild riktning, men under de 6-7 timmar som Triton observerade den rörde den sig fram och tillbaka i samma område.

– Jag vet inte om han letade föda. Han såg i alla fall välmående ut, säger Claes Jakobsson.

Det är inte första gången en knölval letat sig in i Östersjön och förhoppningsvis hittar den tillbaka igen. I april 2006 observerades en knölval ända uppe vid Luleå. Den hittades senare död i Baltikum. Även senare har knölval setts i Östersjön, men de har troligen hittat ut genom Öresund igen.

Så jobbar vi med nyheter
Eva HC Nyström/Mona Staflin