Flygvärdinnor skadade under flygning

Två av Gotlandsflygs flygvärdinnor skadades under en flygning mellan Visby och Bromma på onsdagen. Även en passagerare skadades.

13 augusti 2014 18:37

Det var under en flygning mellan Visby och Bromma på onsdagseftermiddagen som flygplanet drabbades av kraftiga luftgropar precis när kabinpersonalen inlett serveringen ombord.

– Det här fenomenet kallas för klarluftturbulens och är väldigt svårt att upptäcka. Man ser det inte med blotta ögat eller på radar, därför är det väldigt svårt att förutse, säger Ola Mattsson, vd på Gotlandsflyg.

– Helt utan förvarning drabbades flygplanet av en kraftig luftgrop, och de båda flygvärdinnorna åkte då upp i taket och skadade nacken. Vid turbulensen hoppar även serveringsvagnen till vilket får till följd att en av passagerarna får kaffe på sig.

Passageraren fick brännskador av det heta kaffet och chockades även av situationen. Personen fördes med ambulans till Karolinska Universitetssjukhuset när flygplanet landat på Bromma flygplats. Ingen av flygvärdinnorna fördes till sjukhus utan kunde flyga med planet tillbaka till Visby. De kunde dock inte fortsätta jobba, så Gotlandsflyg var tvungna att få dit ny kabinpersonal, vilket orsakade en försening av flygplanet på drygt 1,5 timme.

Enligt Ola Mattsson är den här typen av turbulens ovanlig.

– Det är väldigt väldigt sällsynt att sådant här händer, och det är extremt sällsynt att det blir så kraftiga luftgropar som det blev i dag. Det har aldrig hänt under mina sex år på Gotlandsflyg att följderna blir att flygvärdinnorna åker upp i taket och skadar nacken.

Så jobbar vi med nyheter