Tiden rinner ut för bryggeriet

Det ser mörkt ut för planerna på ett nytt bryggeri i Visby hamn. ”Man kan lugnt säga att det är bråttom, vi har en tidsplan vi ska följa”, säger vd Johan Spendrup.

23 augusti 2014 09:32

Det är storslagna planer som Gotlands Bryggeri har för platsen där den gamla hamnterminalen nu ligger. Men i våras drabbades projektet av ett hårt bakslag. Marken är förorenad, och ännu vet ingen hur omfattande sanering som krävs.

Och för Gotlands Bryggeri är det ödesdigert.

– Vår plan är att ha ett nytt bryggeri klart under första kvartalet 2016, säger Johan Spendrup.

– Det innebär att vi måste ha ett besked under tidig höst i år för att kunna komma igång.

Men ett sådant besked ser inte ut att kunna komma. Biträdande regiondirektör Per Lindskog säger:

– Vi håller för tillfället på att undersöka marken nere i hamnen. Samtidigt diskuterar vi nu alternativa platser med Gotlands Bryggeri.

Det är inte heller klart vem som ska stå för kostnaderna för en sanering som riskerar att bli mycket dyr.

– Vi får se vem som kommer att stå för kostnaden och vem som har orsakat att det behöver saneras. Oljebolagen har en fond tillsammans, så vi kommer att undersöka möjligheten där, säger Per Lindskog.

Om bygget inte blir av i hamnen finns det andra platser, säger Johan Spendrup:

– Det är klart att det finns en plan B. Men nu har vi lagt så mycket tid och kraft på den här platsen att vi inte bara kan kasta bort det. Det går inte att skylla på någon egentligen. Jo kanske de som ställde till det för många herrans år sedan. Men vi har haft otur helt enkelt, både vi och Region Gotland. (Helagotland.se)

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa