Ambulanser: "När någon dör blir det uppenbart"

Om två trafikolyckor inträffar samtidigt på Gotland kommer ambulanserna inte räck till. Ett nytt förslag pekar på behovet av en beredskapsambulans. "När någon dör blir detta uppenbart, konstaterar Henric Larsson som skrivit förslaget.

14 oktober 2014 11:51

På Gotland finns i dag tre ambulanser och en helikopter. Det är enkel matematik att räkna ut att om två trafikolyckor med flera skadade skulle inträffa samtidigt så kommer det att kunna få förödande konsekvenser.
Henric Larsson arbetar i dag inom ett företag i medicinteknikbranschen, men har ett förflutet inom SOS Alarm och som sjuksköterska. Han är också bördig från Gotland, och väl insatt i hur den gotländska akutsjukvården är organiserad.
Hans förslag är att inrätta en beredskapsambulans, stationerad vid akutmottagningen på Visby lasarett.
– Som jag ser det är det den lämpligaste placeringen. När ambulansen inte används så kan personalen förstärka akutmottagningen, säger han.
Enligt Henric Larssons förslag kan beredskapsambulansen bemannas med en sjuksköterska med specialistkompetens och en undersköterska/ambulanssjukvårdare, och tanken är att ambulansen endast ska användas för så kallade prio 1-uppdrag.
Det här kräver så klart resurser.
– Men det blir ändå billigare än att ha en heltidsambulans, samtidigt som man förstärker akutmottagningen och effektiviserar användandet av personal och resurser, säger Henric Larsson.
– Det kommer att ge en ökad trygghet och kostar egentligen inte så vansinnigt mycket pengar. Det här är något som alla tjänar på.
Varför kommer du med det här förslaget?
– Det är något som jag gått och funderat på några år, eftersom jag har den bakgrund jag har och dessutom är från Gotland. Man borde kunna arbeta likadant inom sjukvården som man gör inom räddningstjänsten. Allt måste inte vara på heltid och fyrkantigt organiserat.
– Jag vill att man ska få upp ögonen för vad som kan hända. Förr eller senare kommer någon att dö på grund av att det inte finns de här resurserna, och då blir det uppenbart.
I det budgetförslag som presenterades i fredags av den rödgröna majoriteten finns ett förslag om att skjuta till 600 000 kronor till en extra ambulans sommartid. Men Henric Larssons förslag handlar alltså om en extra resurs året runt, och som ska kunna utökas under sommaren till dygnet runt-beredskap.
– Den extra sjukvårdsresurs som mitt förslag innebär kommer att kunna nyttjas vid behov, och det behovet finns ju i princip dagligen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter