Wolter volonterar i Tanzania

Johanna Wolter från Eskelhem åker till Tanzania på fredag för att göra en volontärtjänst i tre månader för Svenska Kyrkan.

29 augusti 2007 14:07

Varför reser du?

- Min första tanke var att jag ville ut och se världen efter gymnasiet. Så jag tittade på internet och hittade en massa olika volontärtjänster. Just dom här praktikprogrammen verkade passa mig bra.

Hur engagerad har du varit innan i Svenska Kyrkan?

- Det har mest varit i min egen hemförsamling där jag hjälpt till med barnverksamheten.

Johanna tillsammans med en kompis kommer att få följa distriktsprästen i den lilla byn Ilemera. Arbetet har hon inte helt klart för sig, men en av grejerna kommer att vara att hjälpa till med ett stort Aids-projekt. Som förberedelse inför resan har hon gått en kurs i Härnösand där hon bland annat fått lära sig lite swahili, samt arbetat med globala frågor och kulturell utveckling. Dessutom har hon fått reda på vad hon inte ska göra. Till exempel får hon inte gå barfota då hon kan få sandloppor under tårna. Inte heller får hon bada i Victoriasjön då maskar kan krypa in under huden på henne.

Vad tror du att du kommer lära dig?

- Jag tror att det är jag som lär mig av dem, snarare än tvärtom. Även om det är lätt att tro att vi från Sverige vet bäst.

Vad har du för framtidsplaner?

- Kanske kommer jag på vad jag vill göra när jag är där. Men jag tror att det kan bli något inom globala frågor.

I tre månader kommer Johanna att vistas i Tanzania och hjälpa till i projektet "Ung i den världsvida kyrkan". När hon kommer hem ingår det i hennes arbete att föreläsa om hennes upplevelser.

Så jobbar vi med nyheter