Håkan Nessers eget paradis

Det är inte direkt en eremitkoja som byggs på Furillen.Stjärnförfattaren Håkan Nessers hus blir ett av öns mest exklusiva boenden.Från ett eget utsiktstorn får han en milsvid utsikt över havet.

7 mars 2008 04:00
Det är tre år sedan Håkan Nesser, 58, köpte tomten på Furillen av entreprenören Johan Hellström som driver Fabriken Furillen. Fastigheten, som ligger ungefär en kilometer från byn på Furillen, och 500 meter från fabriken, köptes med ritningar på huset och bygglov.
Men det var inte bara att börja bygga. Grannarna överklagade planerna, och först efter att planprogrammet för Furillen ändrats kunde byggnadsnämnden klubba igenom bygglovet förra hösten.
Bygget startade på sensommaren i fjol. Innan dess hade en del avlopps- och markarbeten gjorts.
Huset är arkitektritat och liknar inget annat bygge på Gotland. Enligt uppgift hamnar slutnotan för huset på över tio miljoner kronor.

Passar in på ön
Stilen och materialvalet är inspirerade av den gamla industrianläggningen på Furillen för att passa in på ön. Fler hus i samma stil, om än inte lika stora, kommer framöver att byggas på närliggande tomter i området.
Med längor åt tre håll med ett tio meter högt torn i mitten blir utsikten över Östersjön enorm.

Poolavdelning
Inne i huset finns bland annat en stor poolavdelning och ett bibliotek.
- Håkan Nesser har varit på plats flera gånger för att följa bygget. Han har också suttit och skrivit i våra eremitkojor, berättar Johan Hellström.
Sedan ett par år tillbaka bor Håkan Nesser och hans hustru Elke i New York, bland annat eftersom författarens storsäljande böcker lanserats i USA.
Men huset på Furillen är tänkt att bli ett permanentboende. Till slutet av sommaren kommer det att stå klart för inflyttning om bygget går enligt planerna.
- Gotland är magiskt. Jag slogs av lugnet och skönheten. Jag kommer säkert att bli ett riktigt original däruppe. En som aldrig lämnar sin ö, sa Håkan Nesser i en stor intervju i Gotlands Tidningar i våras.

Namn: Håkan Nesser.
Ålder: 58.
Bor: Greenwich village New York.
Yrke: Författare. Arbetade som högstadielärare i engelska och svenska tills han 1998 blev författare på heltid.
Familj: Hustrun Elke, barnen Johannes och Sanna samt Elkes barn Johannes. Dessutom hunden Norton och katten Nelson.
Övrigt: Hans böcker är storsäljare i många länder. Totalt har böckerna översatts till 20 språk och getts ut i 25 länder. I Sverige har han sålt 3 miljoner böcker, i Tyskland 4,5. Flera av hans böcker har dessutom filmatiserats, bland annat Van Veeteren-böckerna med Sven Wollter i huvudrollen.
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa