Första öringen på Sandön

I går eftermiddag skrevs en bit ny fiskehistoria på Gotland. Fyra gotländska sportfiskare landade på Gotska Sandön vid lunchtid och 16.40 fångades vid Stora Beckrevet den första officiella havsöringen på många år.

14 mars 2008 04:00
Med en 20-grams gul-svart "vicke" längst ut på linan drog Peter Högberg upp en 35 centimeter lång och knappt sju hekto tung öring.

Nytt projekt
Fiskeutflykten till Sandön ingår i ett nytt sportfiskeprojekt på Gotland där sportfiskeentrepenören Per Jobs nystartade företag FishYourDream.com med stöd av länsstyrelsen för att få igång en långsiktig fisketurism på ön. Per Jobs har fått Fiskeriverkets dispens att under våren göra två provturer till Sandön för att kartlägga möjligheterna och testa havsöringsfisket för att se om det är praktiskt genomförbart med fisketurism även här. Sedan 2006 är det nämligen totalt fiskeförbud runt Gotska Sandön.

Testpatrull
Peter Högberg, som tillsammans med Peter Landergren och Zadok Lev ingår i Per Jobs testpatrull, var mycket lycklig efter att ha dragit upp premiäröringen.
- Jag blev helt darrig. Första officiella havsöringen och det var en blank fin liten vild öring med fettfenan kvar, konstaterade Peter Högberg.

Åter till havet
Peter som har fiske, och även jakt, som sin livslånga hobby såg helt klart lycklig ut över fångsten.
- Efter 35 år är det fortfarande samma darr för en liten öring som inte ens håller måttet för matfisk, konstaterar Peter Högberg. Den vildfödda havsöringen krokades av av Per Jobs och efter mätning konstaterades den redo för att åter sättas tillbaka i havet.
GT återkommer med ytterligare rapporter om provfisket på Gotska Sandön i reportageform.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa