Premiär för ny miljöbil

Det stora samtalsämnet på Almedalsveckan 2008 är helt klart miljön. Klimat- och energifrågor är med hela 85 anmälda arrangemang det ämne som får mest plats under årets vecka. Och en av de mest omdebatterade miljöfrågorna är biltrafik. Toyota tar då tillfället i akt att för första gången i världen visa upp sin nya hybridbil.

7 juli 2008 04:00
Den nya bilmodellen är en prototyp, vilken beräknas kunna börja tillverkas om två år, och är en så kallad laddhybridbil. Och som första privatperson i världen fick Bertil Klintbom, chef för tekniska förvaltningen i Gotlands kommun, provköra bilen. Varför?
-  Inom kommunen tittar vi alltid på hur vi ska kunna komma ifrån fossila bränslen, säger Bertil Klintbom som säger att han som förare var mycket nöjd med körturen.
Gotlands kommun har i dag ungefär 150 tjänstebilar varav bara ett fåtal är miljöbilar. Bertil Klintbom ser dock en självklar förändring på den punkten inför framtiden.
-  Tänk om vi i Visby innerstad istället skulle köra runt med elbilar. De låter ingenting och ger inga som helst utsläpp.
Den nya bilen som kallas för Toyota Plug-in HV använder sig av en plug in teknik som enkelt förstått går ut på att man laddar elmotorns batteri från ett vanligt vägguttag.
Till skillnad från föregångare till den här bilen kan den nya hybridbilen köras tio gånger längre än en vanlig elbil, vilket i dagens modell innebär en körsträcka på 1,3 mil. När elmotorn sedan laddats ur, vid längre resor, är det bara att köra vidare med förbränningsmotorn.

Provkörning
Istället för att presentera sin nya miljöbil på någon av alla de internationella mässor där hela världens motorjournalister är samlade, väljer Toyota istället att låta den första provkörningen genomföras i Visby hamn med Gotlands Allehanda som enda inbjudna tidning på plats.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa