Peter Wennblad blir GA:s nye redaktionschef

GA har fått en ny redaktionschef. I höst återvänder 31-årige Peter Wennblad till hemön för att ta över ledarskapet på GA, efter många år på tidningar som Moderna tider, Neo, Expressen och SvD.

28 augusti 2008 04:00
- Det känns bra, jätteroligt och det ska bli väldigt spännande, säger Peter Wennblad, strax efter beskedet om att han i höst tar över som redaktionschef på Gotland Allehanda.
Därmed återvänder 31-åringen från Vibble till sin barndoms Gotland, efter elva år på fastlandet.
- Alla som bor på Gotland vet väl att det kan vara svårt att ta sig därifrån och lätt att återvända. Det är något särskilt med Gotland, det vet alla som vuxit upp där, säger han.

Såg hellre Rapport
Peter Wennblads intresse för journalistik föddes ur det tidigt väckta intresset för politik.
- Jag har alltid varit väldigt politiskt intresserad och nyfiken. Jag kunde rabbla alla regeringens ministrar när jag var nio och såg hellre på Rapport än barnprogram, säger Peter Wennblad.
Då han var 15 år övergick det politiska intresset i politiskt engagemang, i moderata ungdomsförbundet på ön. Vägen till journalistiken gick sedan via ledarsidorna på SvD och Expressen.
För tillfället arbetar Peter Wennblad som grävande reporter och redaktör på liberala samhällsmagasinet Neo, men han har även hunnit med en tid som omvärldsanalytiker i näringslivet och chefredaktör på tidskriften Moderna tider.

Utmaning
Redaktionschef på Gotlands Allehanda blir nästa steg, en utmaning Peter Wennblad ser fram emot.
- Lokaltidningsjournalistik är fantastisk på så vis att den spelar en så viktig roll i läsarnas vardag. Vårt uppdrag är att förvalta det förtroendet och ge läsarna både orientering i och diskussion kring det som händer i lokalsamhället. Sen skadar det förstås inte om vi ger läsarna ett gott skratt emellanåt, säger han.
Peter Wennblads första uppgift blir att ta upp kampen för att öka GA:s upplaga.
- Jag hoppas förstås att vi ska lyckas minska glappet till grannarna på andra sidan vägen. Jag tycker att de har fått ett oförtjänt stort försprång - de är rätt sömniga, säger han.
Förutsättningarna för att lyckas är goda, menar Peter Wennblad vidare.
- Jag tror att alla GA-läsare, precis som jag, har märkt att GA blivit rappare, snyggare och lite piggare den senaste tiden. Den resan vill jag fortsätta.
Till sin hjälp tänker han ta såväl redaktionen, som läsarna.
- Det finns massor av bra idéer hos medarbetarna och det tror jag även finns hos alla engagerade läsare. Sen hoppas jag kunna bidra med några egna briljanta idéer.
Senast i november går flyttlasset från Stockholmsförorten Aspudden, med sig har Peter Wennblad fru och en treårig son.
- Det kommer att bli ett krävande uppdrag, men jag hoppas få lite mer lugn och bättre livskvalitet - och en större gräsmatta för min son att springa på.
Sina egna fritidsintressen beskriver Peter Wennblad så här:
- Jag läser ohälsosamt mycket, köper ohälsosamt mycket musik och är kanske ohälsosamt svag för god mat.

Vilda Engström
Så jobbar vi med nyheter