"Det var en mardröm"

Mejlet om nedläggningsplanerna kom på avvägar och blev en mardröm för Nimbus produktionschef.
Innehållet spred sig som en löpeld i fabriken.
GA kan i dag publicera meddelandet i sin helhet.

17 september 2008 04:00
"Hej
Jag vill ge Er en liten "Heads up" här.
Christer Winberg på Gotland ringde mig igår och meddelade att han tänkte varsla 60 personer på Gotland den 5 juni pga minskade volymer, försäljning av Maxi samt ökad produktivitet. Det gick till vissa delar mot det vi med stor sannolikhet avser göra i höst, dvs stänga ner Visby och jag var tvungen att tala om för honom de ev planer som finns för att vi skall få detta varsel att stämma med det stora som senare kommer. Det finns en liten chans att ryktet kommer ut då jag inte till 100% litar på Christers integritet. Om så är fallet är det bara att antingen förneka, inte lämna någon kommentar eller hänvisa till mig.
Jag återkommer i början av nästa vecka gällande det varsel vi avser göra nästa vecka.
//Erik"

Så formulerade sig Nimbus produktionschef Erik T Larsson i ett mejl som skickades redan den 28 maj i år.
Mejlet var ämnat att läsas av Fredrik Strömholm och Klas Johansson hos huvudägaren Altor, Håkan Larsson, styrelseordförande i Nimbuskoncernen samt finanschefen Örjan Rebeling. Men mejlet kom fel och hamnade också hos personal på Nimbus i Visby. Innehållet spred sig sedan snabbt från mun till mun.
Några anställda har läst det i sin helhet, andra har hört talas om innehållet eller läst delar av det.
I dag, när nedläggningen av Visbyfabriken är att faktum, känner sig många anställda svikna.
- Mejlet stämde ju. De har ljugit oss rätt upp i ansiktet. När mejlet kom ut borde de lägga korten på bordet och vara ärliga, säger Stefan Sandberg.

"Det var en mardröm"
Enligt Erik T Larsson kom mejlet på avvägar på grund av ett tekniskt fel på en server.
- Det var en mardröm. Det skapade mycket oreda, förklarar han i dag.
Han håller dock inte med om att företagsledningen har varit oärlig mot de Nimbusanställda.
- När mejlet skickades fanns det inget beslut om att lägga ned i Visby. Hade jag sagt något om nedläggning då så hade det kunnat bli förödande. Vi har fler fabriker och det hade kunnat bli så att vi lade ned någon annan i stället för Visby. Vi gick faktiskt ut och berättade att det var ett möjligt alternativ att Visby skulle läggas ned. Allt som sas var sant. Beslutet om nedläggningen fattades inte förrän vid ett styrelsemöte för 14 dagar sedan.
I mejlet förklarar Erik T Larsson att han tvingats berätta om nedläggningsplanerna för Christer Winberg som är platschef i Visby. Detta trots att han inte litade på att Winberg, som jobbat för Nimbus i många år, skulle hålla tyst.
Har du inte förtroende för Christer Winberg?
- Det är inte alls som det låter i mejlet. Jag har fullt förtroende för Christer Winberg, men en platschef är alltid lojal med orten och fabriken.
Fick Christer Winberg besked om att Visbyfabriken skulle läggas ned efter styrelsemötet?
- Ja, det fick han. Han fick kanske inte besked precis efter mötet, men han fick det före informationsmötet på fabriken. Det fick han definitivt.
Så jobbar vi med nyheter