Torbjörn Axelman hävdar självförsvar

Torbjörn Axelman, 76, erkänner att han skjutit - men hävdar att det var självförsvar. Hans ombud Bengt Loquist menar att han borde ha försatts på fri fot:
- Häktningen är ett spektakulärt försök att försvara en polisiär insats.

9 december 2008 04:00
I onsdags beslutade Gotlands tingsrätt, på åklagare Susanne Wihlborgs begäran, att häkta Torbjörn Axelman som misstänkt för två mordförsök: skotten mot Brucebostiftelsens Joakim Hansson och ett antal skott mot två polismän, i samband med dramat vid Brucebo den 1 december.
Torbjörn Axelmans försvarare, advokat Bengt Loquist överklagade beslutet till Svea hovrätt och begärde att hans klient skulle försättas på fri fot, eller att hovrätten skulle häva de restriktioner han belagts med.
Han får inte ta del av media och inte ha kontakt med omvärlden - nära anhöriga undantagna.

Erkänner
I ett yttrande till hovrätten upprepade åklagaren sina motiv till häktning:
- Att det föreligger risk för fortsatt brottslighet visar 76-åringens beteende under måndagen [den 1 december], då han trots att han skjutit en person under eftermiddagen på intet sätt ger upp utan tvärtom beväpnar sig, går ut ur huset och beskjuter polismän.
Bengt Loquist kontrade med förmildrande omständigheter:
- Torbjörn Axelman har erkänt att han avlossat skott - alla i självförsvar. Han har förklarat att han ställer sig till förfogande för utredningen och att händelsen är över för hans del. Allt vad polismyndigheten vill att han ska redogöra för eller bidra till "ställer han upp på". Därefter har han via försvaret gett polisen direktiv för att finna de övriga vapen han har licens för.

20-tal vapen
Enligt åklagaren har Torbjörn Axelman licens för ett 20-tal vapen. Utöver dem han berättat om, har man på Brucebo hittat vapen som han inte har licens för.
Det vapen han använde mot polisen är en revolver av kaliber 38. Man vet ännu inte om det var den han sköt Joakim Hansson med.
Axelman själv träffades av två kulor.
En gick in genom höger lår och vidare igenom vänster lår. Den andra gick in i höger sida av bröstet och ut på dess vänstra sida. "Ett mirakel" att han inte dödades, skriver advokaten och menar att en häktning med tanke på omständigheterna är:
- Ett spektakulärt försök att försvara en polisiär insats på regional och nationell nivå som saknar motstycke i gotländsk kriminalhistoria.
I fredags beslutade dock hovrätten gå på tingsrättens linje. Häktning och restriktioner gäller. Åtal ska väckas senast den 17 december.

Förhören
Joakim Hansson är förhörd två gånger, berättar polisens utredare Åke Iveby. Torbjörn Axelman, som flyttats från intensiven till vårdavdelning, har ännu inte förhörts.
Är han inte i skick?
- Jo, absolut. Jag träffade honom för ett par timmar sedan [vid lunchtid på måndagen, reds anm], men han ligger ju ännu på sjukhus.
- Det har också lite att göra med när hans advokat kan, säger Åke Iveby.
Hans förhoppning är att Torbjörn Axelman ska kunna förhöras i dag, tisdag.

Så jobbar vi med nyheter
Åsa Wallin