"Ingen nödvärnssituation"

- Det förelåg absolut ingen nödvärnssituation.
Det menar åklagaren Susanne Wihlborg, apropå Torbjörn Axelmans förklaring till varför han sköt mot Joakim Hansson och två poliser.

9 december 2008 04:00
Till Svea hovrätt skriver åklagare Susanne Wihlborg att det började med att Joakim Hansson och fem medarbetare den 1 december skulle hämta konstverk på Brucebo, "ett muséum med ett stort antal konstverk". Brucebo var då också konstnären och tv-mannen Torbjörn Axelmans hem, hyrt av Brucebostiftelsen där nyss nämnde Hansson är ordförande. Besöket var avtalat.

Reporter och fotograf
En reporter och en fotograf från GA var också på plats, för att skriva om en tvist mellan Brucebostiftelsen och Torbjörn Axelman.
Tidningens medarbetare lämnade dock platsen en stund innan stiftelsens utsända lastat klart och Joakim Hansson gick till köket för att säga hej då till Axelman.
Åklagaren beskriver händelseförloppet:
- I samband med att Hansson tar Axelman i hand blir han beskjuten med ett skott som träffar överkroppen. [...] Hansson flyr ur köket och blir då beskjuten under sin flyktväg i det lilla köket med i vart fall ytterligare fyra skott. Ett av skotten träffar Hansson i ryggen och ett i handen.

Liggande
Hansson lyckas ta sig ur huset, blir liggande i gräset och får akut hjälp av en kollega, innan ambulans lyckas ta sig till platsen. Tre av stiftelsens utsända flyr upp på en balkong, där de blir kvar i åtta timmar.
Axelman anhålls i sin frånvaro, polis har omringat huset, nationella insatsstyrkan är på plats och trion på balkongen kan evakueras. Då, mellan 21.00-22.00, lämnar Axelman huset på dess baksida och kommer inpå ett par poliser. De tänder en lampa, skriver att det är polis och att han ska släppa sitt vapen och räcka upp händerna i luften.
Åklagaren skriver:
- Axelman beskjuter då de två polismän som tilltalar honom med ett flertal skott med en revolver som vi tagit i beslag. Polisen skjuter då mot Axelman som träffas med två skott [..]. Axelman avfyrar då ytterligare skott. Inte heller detta är en nödvärnssituation. Axelman har sammanlagt avfyrat åtminstone elva skott under de två brottstillfällena.
Så jobbar vi med nyheter