Toppnamn jobbar för gasledning

Statsministerns förra statssekreterare och en före detta socialdemokratisk pressekreterare. Båda jobbar för att Nord Stream ska få bygga sin gasledning i Östersjön - något som nu möter hård kritik.

16 februari 2009 04:00
Dan Svanell var tidigare pressekreterare hos bland andra Anna Lindh, Pär Nuder och Leif Pagrotsky. Ulrica Schenström var statssekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (m) när hon hösten 2007 tvingades avgå.
Nu lobbar de båda för Nord Streams gasledning via bolagets svenska pr-byrå Hallvarsson & Halvarsson.

Att två tidigare så högt uppsatta personer inom svensk politik jobbar som lobbyister för ett projekt som kräver den svenska regeringens godkännande mötte hård kritik från såväl vänster som höger i ett Kalla Fakta-reportage i TV4 i går kväll.

Riksdagsledamöterna Urban Ahlin (S) och Carl B Hamilton (FP) hör till dem som tycker att det är fel av Svanell och Schenström att jobba för bolaget.
- Har man haft en hög post och haft tillgång till hemlig information och öppenhjärtiga diskussioner, då får man inte ta med det till motparten efter att man har slutat. Det ingår i ett professionellt förhållningssätt, säger Hamilton.
Svanell säger till Kalla Fakta att han inte skäms för sitt uppdrag och att han inte anser att det står i konflikt med hans samvete. Schenström flyr från programmets reporter.

Inte heller TT lyckas få Schenström att bemöta Kalla Faktas uppgifter.
Fredrik Reinfeldt säger i reportaget att Schenström har rätt att gå vidare på arbetsmarknaden.(helagotland.se)
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa