Många föräldrar vill göra upprop

Att många skulle höra av sig när de drog igång föräldrauppropet, det räknade de med.
Men att gensvaret skulle bli så stort, så snabbt, var mer än de vågat hoppas.
- Det är helt otroligt, säger Daniel Sundberg.

24 februari 2009 04:00
Det var i början av februari som föräldrarna i förskolan Kabyssens föräldraråd bestämde sig. Nu fick det vara nog med besparingar i skolan och förskolan på Gotland.
De bestämde sig för att dra igång ett föräldraupprop.
Målet med uppropet är att få till en dialog med politikerna för att gemensamt hitta lösningar.
Och gensvaret har alltså varit enormt.
- Jag tror att föräldrar och föräldraråd på 85 procent av öns kommunala förskolor och skolor har hört av sig och vill vara med, säger Daniel Sundberg, en av initiativtagarna till föräldraupproret. Men även från privata förskolor har vi fått mejl och brev. Och så har organisationer som Rädda Barnen och Hassela Gotland hört av sig och sagt att de vill vara med.

Stormöte på gång
I går satt Daniel Sundberg och ytterligare företrädare för föräldrauppropet på åhörarplats vid kommunfullmäktiges sammanträde. De var där för att lyssna, men också för att etablera kontakt med politiker.
- Vi arbetar ju för att få till stånd ett stort möte med politikerna i barn- och utbildningsnämnden, men även politiker i kommunstyrelsen. Förhoppningsvis kan mötet hållas på Wisby Strand så att så många som möjligt får chans att vara med, säger Daniel Sundberg.

Ännu sämre ekonomi
Kommunen måste informera om besparingarna, menar han. Och vid mötet får politikerna chans att förklara hur de tänkt, och föräldrar och andra får säga vad de tycker, komma med tips och idéer.
Sedan föräldrauppropet startade har Gotlands kommun fått besked om att ekonomin i år blir ännu sämre än vad man räknat med.
Skatteintäkterna beräknas minska med ytterligare 30 miljoner kronor jämfört med vad tidigare prognoser visat.

"Tror på något bra"
- Ja, det är naturligtvis jättesvårt, men vi hoppas och tror ända att det går att komma fram till något bra. Och personligen undrar jag om vi verkligen sparar några pengar på att skära ned inom förskola och skola, säger Daniel Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter
Ewa Israelson