Olycksplatsen - en dödsfälla

Passagen mellan Heligholmen och Holmhällar är en dödsfälla.Men ingenstans finns någon varningsskylt för de förrädiska undervattensströmmarna.- Ingen vill ta något ansvar, det är så uselt, rasar Lars-Göran Larsson vid Sjöräddningssällskapet.

8 augusti 2009 04:00
Det är lockande att vada ut till Heligholmen från Holmhällar över det grunda rev som kallas Hästgången.
Det är dessutom svindlande vackert, och inte mer än en meter djupt.
Men promenaden är fullständigt livsfarlig eftersom den trånga passagen gör att strömmarna blir mycket kraftiga, särskilt när det blåser som det gjorde igår.

Fall med dödlig utgång
Genom åren har mängder av tillbud inträffat där, och i flera fall med dödlig utgång. Men ingenstans längs stranden finns några varningsskyltar.
- Senast i våras hade vi detta uppe för diskussion. Det är uselt skyltat och ingen vill ta något ansvar, säger Lars-Göran Larsson vid Sjöräddningssällskapet på Gotland.
- Jag har tagit upp frågan med både kommunen och länsstyrelsen, men det händer ingenting. Det är fruktansvärt att det ska behöva ske en dödsolycka till för att något ska göras åt saken, säger han.
De som bor i området är väl förtrogna med farorna som finns med att vada över till holmen. Och alla kan berätta historier om olyckor och tillbud.
- Det är bedrövligt, kort sagt. Jag tycker de borde sätta upp en stor jävla skylt med texten "Förbjudet att vada över till holmen". Jag kan inte se det på annat sätt än att det är en stor skandal att det inte finns någon, säger Lasse Stenström som har ett hus vid Holmhällar.

"Åh nej, inte igen"
- Det kan väl ändå inte vara en fråga om pengar, för en skylt borde man kunna få gratis av ett försäkringsbolag.
När GT ringer kommunens tekniska direktör Bertil Klintbom för att berätta om olyckan är hans första kommentar "åh nej, inte igen".
Ni känner till problemet, men ändå finns ingen skylt. Varför det?
- Ja, det är väl inte helt klart vem som har ansvaret. Egentligen är det inte kommunen, men naturligtvis borde det finnas varningsskyltar.
Enligt Bertil Klintbom vilar ansvaret också på länsstyrelsen, men han tänker inte skylla ifrån sig utan lovar istället att ta diskussionen och att se till att en skylt kommer på plats.
- Det ska jag göra, det kan jag definitivt ta på mig. Det här måste ses över och en skylt ska finnas där, säger han.
Men enligt Lars-Göran Larsson är det inte bara Holmhällar som behöver varningsskyltar för farliga strömmar. Problemet finns vid flera ställen efter Gotlands kust.
- Det är dåligt skyltat längs hela kusten, och det finns många platser där en varning vore på sin plats. Om man så bara räddar ett liv så är det ändå värt det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa