Persbrandt köpte lyxhuset

Skådespelaren Mikael Persbrandts bolag har köpt den svårsålda lyxvillan vid Ygne.
Fiskeläget Ygne var för Persbrandt en "himlastormande upplevelse". Här har han hittat en plats för både arbete och kontemplation.

11 september 2009 04:00
Mikael Persbrandt och hans sambo Sanna Lundell har synts en del på Gotland under sommaren. Nu står det klart varför de har varit på ön. I början av augusti fick familjen tillträde till ett hus i Ygne i Västerhejde.
En bit in i den ganska snåriga skogen, ovanför Ygnestranden, har Mikael Persbrandt hittat det hus som han beskriver som "ett under av skönhet och harmoni". Det är det första i raden av de fyra lyxvillor som Olof Högström bygger i området. Högström har tidigare köpt och byggt nytt i fiskeläget i Ygne.
Huset stod klart till förra sommaren och en Stockholmsmäklare hade uppdrag att sälja. Begärt pris var 6,4 miljoner kronor - och då ingick också en fiskebod vid fiskeläget.
När den första villan visade sig vara svårsåld avstannade bygget av de andra tre husen som var under produktion. Sedan förra sommaren står det därför två inplastade och halvfärdiga hus och en grundplatta på granntomterna.

Två miljoner billigare
En gotländsk mäklarfirma tog över försäljningsuppdraget för ett år sedan och först i somras blev det affär med Mikael Persbrandts bolag Cambo Productions AB. Vid det laget hade dock prislappen sjunkit med nästan två miljoner till 4,5 miljoner kronor.
Fastigheten har ett avskilt läge och ligger en bit upp från stranden. Runt en innergård har arkitekten Thomas Sandell ritat ett hus där man inte snålat på något. Folk som besökt huset beskriver det som "det nyaste", "det värsta som finns" och "det dyraste". För Mikael Persbrandt är det ett hus där han tror att han kommer kunna få utrymme för arbete, men också kontemplation - "vilket i kristen mystik är en benämning på inre, utdragen och ordlös bön, varvid man tömmer medvetandet för att stilla betrakta det gudomliga", förklarar Mikael Persbrandt i en kommentar genom sitt produktionsbolag.
Mikael Persbrandt berättar också att han gillar Gotland:
"Gotland är en av världens vackraste öar och fiskeläget i Ygne en himlastormande upplevelse", förklarar han.

Filmar i Danmark
Med 24 Beck-filmer i bagaget har Mikael Persbrandt blivit känd som den bångstyrige "Gunvald Larsson" för hela svenska folket, men han har också gjort en lång rad film- och teaterroller. I år fick han en guldbagge för sin huvudroll i Jan Troells film "Maria Larssons eviga ögonblick" och under våren spelade han en av rollerna i Thommy Berggrens uppsättning av "I väntan på Godot" på Stockholms stadsteater. Just nu arbetar han i Danmark med inspelningen av Susanne Biers kommande film "Haevnen", som kommer att ha premär i augusti nästa år.
Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland gotlandsallehanda.se