Lantbrukare får vänta på miljoner

För en vecka sedan skulle miljöstöden från EU:s jordbruksfond varit utbetalda.
Men många lantbrukare får vänta på pengarna.

6 november 2009 04:00

– Det är klart det ställer till det. Vi lever ju på stöd, säger lantbrukaren Kent Karlsson.

Orsaken till att utbetalningarna av lantbruksstöd är försenade är Jordbruksverkets inventering. Verket har kontrollerat att de arealer som lantbrukarna sökt för verkligen stämmer med verkligheten, och detta arbete har dragit ut på tiden.
Kritik från EU
– Sverige har tidigare fått kritik från EU för att man betalat ut stöd för mark som inte varit berättigad till stöd. Hotet om korrigering, så kallade EU-böter, gör att Jordbruksverket inte velat betala ut pengarna förrän inventering är klar, förklarar Gösta Cedergren, länsstyrelsens samordnare av EU-stöden.
Gårdsstödet i riskzonen
En delutbetalning har gjorts, men bara på sju miljoner kronor. Det kan jämföras med de 54 miljoner kronor som betalades ut i oktober förra året.
Även utbetalningen av gårdsstödet, som för Gotlands del är omkring 200 miljoner kronor och som brukar betalas ut till jul, riskerar att bli försenad. Det gör att de 1 800 som ansökt om lantbruksstöd kan få det tufft.
– Jag hoppas på ketchupeffekten så att de flesta får pengar innan årsskiftet, säger Gösta Cedergren.
Kent Karlsson som driver lantbruk i Näs är bekymrad.
– Förra året fick vi hela betesstödet i oktober och gårdsstödet dagarna före jul. I år ser vi inte ut att få något av stöden den här sidan årsskiftet. Det är klart det ställer till det. Vi lever ju på stöd, säger han.
Nonchalans
Kent Karlsson driver ett lantbruksföretag inriktat på köttdjursproduktion och med stora betesmarker.
– 80 procent av våra inkomster är stöd. Och man får det normalt utbetalat i klump på hösten. Vi klarar oss ett tag tack vare att vi sålt kvigor till slakt, men blir även gårdsstödet försenat kommer det att bli kris. Då måste vi gå till banken och låna, säger han.
Han upplever att det finns en väldig nonchalans från myndigheternas och överhetens sida gentemot lantbrukarna.
– Jag vet inte vem som är den största boven, kanske är det på regeringsnivå.
Kent Karlsson kan heller inte förstå varför det bara är Sverige som har så svårt att få ut EU-stöden i tid.
– Svenska staten får pengarna redan i augusti från EU-kommissionen. Alla andra länder har hunnit betala ut dem, men inte Sverige. Jag förstår inte denna tröghet, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter
Ewa Israelson Text: Eva Carlsson Daun Text: