"Upp till kamp emot kvalen" ..?

Som huvudtalare på socialdemokraternas första maj-möte på Östercentrum i Visby, menade Jan O Karlsson på ett landets förfall, när det gäller utförsäljningen av apoteken i Sverige.

1 maj 2010 13:03

Men han inledde med ett försvarstal och rättfärdigade att man fortfarande firar den 120-åriga högtidsdagen för arbetarrörelsen.

- Upp till kamp emot kvalen. Ja, det är en kamp än i dag, men orden har en annan innebörd.

Jan O Karlsson talade om de senaste årens naturkatastrofer, om tågkaos och flygkaos, och att det bara är gemensamma krafter som tillsammans kan möta en riskfylld framtid.

- Det är inte alliansens fel att vi haft en finanskris, men de har inte fört en politik mot dess följder, menade Jan O Karlsson som fick stora applåder från liktänkare av de flera hundra i lyssnarskaran.

 

Jan O Karlssons kanske största kritik mot Alliansen, gällde apotekens utförsäljning i Sverige.

- Här, bredvid mig, finns ett av landets sista apotek, sa Jan O Karlsson och riktade sig mot Apoteket Liljan på Östertorg. Men apoteket hemma på min gata i Stockholm ägs av ett företag registrerat i Jersey, fortsatte han och ställde den retoriska frågan:

- Hur kan Sverige ha hamnat i detta förfall, att vi låter apotek säljas till företag som plöjer vinster och lägger de i banker i skatteparadis?

 

Efter tåget till Öster och mötet där, gick de som ville till vänsterpartiets firande i Almedalen. Vänsterpartiet hade bjudit in både miljöpartiet och socialdemokraterna att delta i allsång mot alliansen.

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Nilsson