Meta Persdotter får sparken från Svenska Spel

Svenska Spels vd Meta Persdotter får sparken.
Personalen informerades på ett extrainsatt stormöte klockan 15 idag.
Anledningen är att Meta Persdotter misslyckats med omorganisationen.
– Vissa delar har fungerat, andra inte, säger styrelseordföranden Margareta Winberg.

23 juni 2010 15:50

I dag klockan elva skickades ett internt mejl ut till alla anställda på Svenska Spel.
Hela personalen kallades till stormöte i matsalarna i Visby och Sundbyberg.
Gotlands Tidningar kunde, som första media i Sverige, avslöja att bolagets vd Meta Persdotter får sparken efter inte ens ett och ett halvt år på sin post.
Informationen till personalen i Visby skedde via videolänk från Sundbyberg.
Ingen på Svenska Spel ville svara på frågor inför stormötet, GT sökte såväl Meta Persdotter som styrelseordförande Margareta Winberg och tf informationsdirektör Johan Tisell för kommentarer.

Arbetstagarnas representant Martina Ravn ville inte heller säga något innan personalmötet.
– Jag kan prata i telefon efter halv fyra, kommenterar hon.
I måndags var det styrelsemöte, och enligt GT:s källor begärde styrelsen enskild överläggning i flera timmar – utan Meta Persdotter och utan fackets representant. Efter det kallades Meta Persdotter in.
Flera personer i höga positioner på Svenska Spel vittnar om ett utbrett internt missnöje med hur företaget skötts den senaste tiden.
Den stora omorganisation som skulle varit genomförd och klar i vintras har dragit ut på tiden, och fortfarande är det många pusselbitar som saknas. Budgetarbetet har också försenats, och förvirringen är stor om vilken väg företaget ska ta in i framtiden.

– Det är fullständig oordning. Folk är som handlingsförlamade, det händer ingenting, säger en person inom organisationen som vill vara anonym.
Styrelseordförande Margareta Winberg bekräftar i en kommentar att Meta Persdotters bristande ledarskap när det gäller omorganisationen ligger till grund för styrelsens beslut:
– Meta Persdotters uppdrag har bland annat varit att ytterligare förstärka det sociala ansvarstagandet i bolaget, ett arbete som också genomförts på ett bra sätt och som kommer att vara fortsatt viktigt för bolaget. Bolaget har dessutom genomfört ett tufft omorganisationsarbete där vissa delar har fungerat och andra inte. Vid en samlad bedömning har styrelsen beslutat att rekrytera en ny vd, säger Margareta Winberg.

Svenska Spel har drabbats av flera tunga avhopp sedan Meta Persdotter tillträdde. Nyligen slutade marknadsdirektören Tomas Agrell efter att varit oense med Meta Persdotter om hur arbetet skulle skötas.
Meta Persdotter tillträdde som vd på Svenska Spel efter Jesper Kärrbrink den 1 februari förra året.
Nu går ledarskapet i Svenska Spel tillbaka till Visby. Ekonomichefen Anders Hägg, som även vikarierade som VD i väntan på att Meta Persdotter skulle tillträda, tar över tills en ny vd har rekryterats.
Det arbetet inleds efter semestern, erfar GT.
Läs mer i Gotlands Tidningar i morgon.


mats.pettersson@gotlandstidningar.se

 

 

Så jobbar vi med nyheter