Koskinen föstes bort från debatt

Biskop Lennart Koskinen slets ner från sverigedemokraternas scen när han skulle stoppa deras framträdande igår.
Sverigedemokraterna påstår att civila poliser föste bort biskopen.
- Det var två av dina gorillor som tog tag i mig, berättar biskopen för Jimmie Åkesson, partiets ledare.

6 juli 2010 04:00
Svenska kyrkan har ett tält vid hamnen i Visby. Bredvid detta hade svergedemokraternas partisekreterare inlett en debatt med kristdemokraten Rolf Tufvesson.
Lennart Koskinen, som inte drar sig för att säga sin mening, klev fram och ifrågasatte att de stod så nära kyrkans tält.
- De ställde sig två meter från oss så att vi inte kan föra fram vårt budskap, sa Koskinen som blev irriterad.

Bilden stödjer Koskinen
Enligt sverigedemokaternas partisekreterare Björn Söder var det civilklädda poliser som eskorterade bort Koskinen.
- Biskopen var irriterad över att vi skulle hålla vår debatt där. Han gick fram och frågade varför vi stod där, berättar Björn Söder.
- Jag sa att vi hade tillstånd. Det är beklagligt att kyrkans främsta företrädare inte kan visa respekt för alla människors åsikter. Vi ställer oss på den plats vi blivit anvisade, fortsatte han.
Händelsen diskuterades i ett debattprogram på tv och då berättade Koskinen för partiledaren Jimmie Åkesson att det var sverigedemokrater som med våld motat bort honom.
- Jag bad godhetsfullt att ni skulle flytta er en bit bort och efter det tog två av dina gorillor tag i mig, sa Koskinen.
Jimmie Åkesson förnekar envist att det skulle varit så, men fotografen Karl Melanders bild ovan ger stöd för Koskinens berättelse.
Säkerhetspolisen tog snabbt över och bekräftade att sverigedemokraterna hade tillstånd att hålla sitt möte på platsen.
- Svenska kyrkan respekterar naturligtvis sverigedemokraternas demokratiska rätt att torgföra sitt budskap, men vill protestera mot att partiet gör det på ett sätt som dels förhindrar kyrkans motsvarande rätt, dels gör det så att människor vilseförs att uppfatta att kyrkan står för något annat än hon gör, förklarar Lennart Koskinen.

"Vidrigt budskap"
Han berättar att sverigedemokraterna ställde upp en plattform och jättelika högtalare precis framför tältöppningen och basunerade ut sitt budskap om förnekande av allas människovärde.
Svenska kyrkans logotype syntes precis bakom.
- Många som gått förbi måste ha trott att det var kyrkan som stod för detta vidriga budskap. Det var det inte, säger Lennart Koskinen.


Så jobbar vi med nyheter