Öppning för att sälja vin på gården

De cirka 20 lokala vin- och ölproducenterna på svenska landsbygden ska i framtiden få sälja sin drycker direkt på gården, föreslår en utredning.

25 oktober 2010 19:11

Det är regeringens utredare, EU-rättsexperten Lotty Nordling, som vid årsskiftet föreslår att gårdsförsäljning av alkohol ska få grönt ljus, uppger Riksdag & Departement på nätet.


– Vi kommer med ett förslag där vi säger ja till gårdsförsäljning, säger Nordling till tidningen.
Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO, är inte oväntat kritisk till förslaget.
– Det här leder till att konsumtionen av alkohol, och därmed skadorna, ökar. Dessutom faller hela idén med monopolet och att man ska hålla vinstintressena borta, säger Carlstedt till TT.


Alla detaljer i förslaget är inte klara än, men utredaren gör bedömningen att gårdsförsäljning går att kombinera Systembolagets försäljningsmonopol. En tidigare utredning, alkohollagsutredningen, kom förra året fram till att monopolet skulle äventyras av gårdsförsäljning. Eftersom flera remissinstanser inte höll med tillsatte socialdepartementet i april den särskilda utredningen om gårdsförsäljning.


Moderaterna och Centerpartiet är för gårdsförsäljning, bland annat som ett sätt att få fart på både turism och sysselsättning. Kristdemokraterna och folkhälsominister Maria Larsson har varit mest tveksamma.

Så jobbar vi med nyheter