Om att lyckas känna lycka

12 februari 2011 04:00

Ska man grotta ner sig i sorgen när den är som störst?

Eller ska man kravla sig upp? Gå vidare. Och ta upp jakten på lycka.

För Pigge Werkelin fanns inga givna svar. Mer än att han visste att han ville bli lycklig igen, och att han är lycklig i dag.

Vi hörs dagen efter att stormen kring Pigge Werkelins omdebatterade villavagnar på Snäck har blossat upp igen.

Han låter avvaktande. Men när det står klart att det inte alls gäller villavagnarna, utan i stället hans medverkan i det populära tv-programmet "Jakten på lycka" på tisdag, mjuknar tonen.

- Om jag är lycklig? Det tycker jag. Jag försöker se det positiva i det mesta. Jag tror att det är lättare att se det så, när man har en del i bagaget. Och det har ju jag.

På annandagen 2004 förlorade Pigge sin fru Ulrica och två små pojkar, Charlie och Max, i tsunamin.

- Jag hade kunnat dö där och då. Men vissa tar sig igenom sådana här saker, andra gör det inte. Jag har gjort det. Jag kan inte förklara det, men jag är en sådan person som går vidare.

Han säger att han vet att det snackats en hel del "bakom hans rygg" på grund av det. Folk har dömt honom. Att han "glömde fru och barn och skaffade sig en ny familj".

- Utomstående tror att det är så. Men så funkar det ju inte. Jag har fortfarande mina jobbiga stunder, när jag går ifrån och bara gråter. Efteråt känns det som efter ett vårregn du vet. Som att man kan andas igen.

Så var det ju det här med lycka. Vad gör Pigge lycklig? Livet, säger han. Och familjen. Nya frun Monika och döttrarna Vilda, 3, och Tove, 1.

- Jag är så oerhört tacksam för dem. Nu är Monica och jag så pass gamla att vi också är tacksamma för planer. Den första januari varje år sätter vi oss ned tillsammans med våra kalendrar, och så bokar vi in tolv helger som bara är våra. Då hittar vi på saker, det kan vara vad som helst.

- Min förra fru sa alltid att man måste prova allt en gång. Det lever jag efter. Vare sig det gäller att prova en ny maträtt, gå på konstutställning fast man inte vill, eller något annat.

- Och förresten, varför är ni tjejer sämre än oss killar på att unna er saker? Upplev saker och förverkliga drömmarna! Det är mitt råd. Man ska inte vänta ut livet, då kan det vara försent.

Många visdomsord. Mycket erfarenhet. Är Pigge "en mjukis"?

Han skrattar.

- Faktiskt. Jag är mjuk, även om folk inte tror det. Jag bryr mig om människor runt omkring mig. Jag kliver inte på andra, för jag vill kunna se mig själv i spegeln.

- Jag står för det jag tycker. Det är inte alltid det lättaste när man bor på ett litet ställe som Gotland, där folk alltid tycker något om någon.

Och det har ju Pigge, som sagt, erfarenhet av.

- Jag gör också fel. Men jag står för det.

För Pigge finns det både rätt och fel. Och saker däremellan.

Så när SVT ringde och frågade om han kunde tänka sig att ställa upp i programmet som jagar lyckan, då blev det nej. Två gånger till och med.

- Jag tyckte inte om deras upplägg. De ville bland annat ha med familjen. Det ville inte jag. Men de tjatade och ändrade sig. Så jag sa ja till slut. Men det blir nog bra, de var här innan jul och spelade in.

I programmet ger han sin syn på lycka. Dessutom ger han varje vecka råd varje i Expressens manspanel, i tidningens söndagsbilaga. Tillsammans med Marcus Birro, Robert Aschberg och Leif GW Persson ger han läsare råd om förhållande.

- Jag är inget proffs på det. Men jag är ett livsproffs.

Slutligen, Pigge. Är du lycklig just nu, klockan 10.01 onsdagen den 9 februari 2011?

Han funderar ett par sekunder.

- Ja. Det är jag. Jag är på väg till en läkare just nu. Livet går upp och ner. Men mitt liv är bra som det är.

Så jobbar vi med nyheter
Charlotte Skyllborg gotlandsallehanda.se