I morgon släpps Power of 2:s Dwarfs

Det började som ett projekt på speldesignutbildningen vid Högskolan på Gotland.

3 maj 2011 04:00

I morgon släpps den gotländska spelstudion Power of 2:s första spel på världens största spelportal Steam.
- Det kan bli tal om flera miljoner sålda spel, säger Robin Flodin, verkställande direktör vid Power of 2.
Processen att ta fram spelet Dwarfs började i slutet av 2009 på speldesignutbildningen vid Högskolan på Gotland. Studenterna Robin Flodin och Teddy Sjöström kom på idén till spelet under en lektion där det gällde att på några dagar ta fram och skapa något spelbart.


Skattjakt
Dwarfs påminner om de klassiska spelen Lemmings och Dungeon keeper. Det är ett arkadspel där spelaren utforskar en underjordisk karta med hjälp av grävande dvärgar. Det går ut på att hitta skatter och samla poäng, men dvärgarna kan även stöta på faror när de gräver sig fram i den dolda miljön.

- Meningen var från början att det skulle bli ett spel för Iphones, men det slutade som ett spel till pc, säger Robin Flodin.

På spelutvecklingstävlingen Gotland game awards 2008 lärde Flodin känna en representant från det amerikanska spelutvecklar- och förläggarföretaget Tripwire Interactive, som kommit till ön för att ta del av tävlingen. Flodin höll kontakten med representanten, och skickade i fjol Dwarfs till företaget, som beslöt sig för att knyta till sig spelet.

- Det gav väldigt mycket. I samma veva som de offentliggjorde att de skulle knyta till sig oss ökade träffarna på vår hemsida med 30 000 per dag, berättar Robin Flodin.


Kan bli miljoner
Snart skrev Tripwire Interactive och Power of 2 kontrakt med Steam - världens största spelportal med över 30 000 000 användare - som från och med i morgon kommer att sälja Dwarfs. Spelet kommer att kosta tio dollar, motsvarande cirka 60 kronor, något som de gotländska skaparna får delar av.

- I och med att vi tagit fram spelet helt från början med egna pengar, så får vi en ganska bra procent på de spel som säljs på Steam. Hur mycket pengar det kommer att handla om i slutändan går egentligen bara att spekulera i. Det kan bli bara 10 000 sålda spel, men det inte är omöjligt att det blir 400 000-500 000 stycken. Och om det tar fart kan det bli tal om flera miljoner sålda spel, säger Robin Flodin.


Litet kontor
Power of 2 delar i dag ett litet kontor med spelföretaget Zeal game studios, som Robin Flodin även är delaktig i. Tolv studerande eller före detta studerande vid Högskolan på Gotland arbetar åt företaget, som också är i färd med att släppa ett nytt spel.


Nya projekt på gång
- "Team assault" är ett andra världskrigetspel som släpps 15 juni. Vi har varit på pressmöte i Italien med spelet och fick jättebra respons på det, berättar Robin Flodin.

Lokalen är trång för de två företagen och om en månad byter de till en större. Power of 2 har redan nya projekt på gång, men på frågan om det rör sig om nya titlar svarar Robin Flodin kryptiskt.

- Det är möjligt, säger han och ler.

Så jobbar vi med nyheter
Daniel Eriksson Text, 10; Tommy Söderlund Foto, 16;