Spelmässan spelplan för många nyheter

Över 50 nya spel som studenterna på högskolan har skapat kan i dagarna provspelas på Gotland game conference.

Flera nystartade företag lanseras också där.

28 maj 2011 04:00

Kongresshallen är spelplatsen under de två dagar mässan pågår, i går och i dag. Allmänheten har då möjlighet att se och prova årets spelproduktioner och 3D-animerade filmer från Högskolan på Gotlands spelutbildning.

Över 50 nya spel för olika plattformar som iPhone, Xbox, PC och webb har skapats av de sammanlagt cirka 450 helårsstudenterna, samt ett antal nyskapande sällskapsspel.


50 miljarder
Majoriteten av eleverna är män, cirka en femtedel är kvinnor. Men enligt läraren Steven Bachelder är det allt fler kvinnor som söker sig till utbildningen.

Ungefär hälften av alla startar eget företag efter utbildningen, i en internationell bransch som omsätter omkring 50 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som filmindustrin omsätter.

- Snart kommer spelbranschen att ha gått om filmen, i USA är det redan så, säger Steven Bachelder.


"Spel framtiden"
Runt 15 av de spelföretag som startats efter högskoleutbildningen har stannat på Gotland.

Ett av gårdagens seminarier handlade om hur regionen, näringslivet och Högskolan kan samarbeta för att bevara och utveckla den kompetens som finns på ön, så att företagen stannar kvar, och blir fler.

- På många sätt är spelbranschen framtiden. Det gäller att ta vara på den kreativitet och kompetens som finns här om Gotland ska behålla och stärka sin position när utbildningar i Stockholm, Malmö och Södertörn utmanar. Det behövs infrastruktur som ger stöd för detta, menade ordförande i högskolestyrelsen Carin Götblad, som inledde diskussionen.

Hon är som bekant även länspolismästare. GA berättade i går om hennes önskan om ett spel som kan användas i polisutbildningen. Något sådant finns inte, men det skulle kunna ta upp många aspekter på polisarbetet.

På mässan fick hon tillfälle att framföra sina tankar till Steven Bachelder, som genast fastnade för förslaget.

- Jag tar gärna idén om ett polisspel som ett "case" här på skolan.

Så jobbar vi med nyheter
Kajsa Sundberg