Calle Schulman ångrar ingenting

På mediepersonligheten Calle Schulmans välgörenhetsblogg dök det under söndagen upp ett inlägg med en bild på en död hasselsnok.

Inlägget ledde till en polisanmälan från länsstyrelsen.

Ormen är nämligen rödlistad och fridlyst.

13 juli 2011 04:00

Inlägget börjar med en stor bild på den döda ormen och en detaljerad beskrivning av hur Calle Schulman huggit den i bitar med en spade. Att han hatar ormar framgår tydligt.

Han är på semester på Gotland och hans bror Alex Schulman var den som upptäckte ormen i sin trädgård.

Inlägget från i söndags väckte en debattstorm bland kommentarerna. Några tyckte att det var bra att ormen blev dödad och andra förstod inte alls hur man kan döda ormar som ofta är skygga.


Är ett brott
Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland säger till GT att det är ett brott att döda en orm.

- Ormar är ju dessutom snälla!

Hasselsnoken saknar gift, och är helt ofarlig för människan. Den har prickar på kroppen medan huggormen har ett sicksackmönster. Länsstyrelsens Urban Westerlind berättar att snoken är ett rovdjur som äter bland annat huggormar och möss.

Länstyrelsen fick in flera anmälningar om den döda ormen.

- Vi är skyldiga att polisanmäla. Straffskalan går från dagsböter upp till två års fängelse. Det är så tråkigt att folk inte vet hur de ska bete sig med ormar. Hasselsnoken får man inte ens flytta om man stöter på den i trädgården. Det får man med huggormar.


Skrev nytt inlägg
Enligt Urban Westerlind får man bara i undantagsfall döda huggormar. Det ska inte finnas några andra utvägar.

Calle Schulman skrev ett nytt inlägg på bloggen där han ångrade att han bloggat om saken, inte att han dödat ormen. Ännu lite senare skrev han igen att det var tråkigt att det inte var en huggorm. Till GT kommenterar han:

- Jag trodde att det var en huggorm och tog det säkra före det osäkra och högg. Skulle göra om det alla dagar i veckan. Den hotade min och brorsans döttrar. Länsstyrelsen är tomtar, har de inget viktigare för sig än att polisanmäla?

Så jobbar vi med nyheter