Dubbelt så dyrt att gå på bio

400 kronor för en teaterbiljett, 50 spänn på simhallen och några hundralappar för ett restaurangbesök. Men för personer med funktionsnedsättning kan dessa aktiviteter nu bli dubbelt så dyra, sedan Region Gotland beslutat att inte stå för ledsagarens omkostnader.

14 augusti 2011 07:00

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen stod det i veckan klart att Sveriges kommuner inte är skyldiga att betala för en ledsagares omkostnader. Socialnämnden på Gotland var inte sena med att utnyttja domen och beslutade att inte betala något för den assistent eller ledsagar som en funktionsnedsatt person har rätt till.

Skapar utanförskap

– Ett magstarkt beslut, tycker tillgänglighetscoach Fredrik Ahlkvist. Det är som att man ska betala en straffavgift för att man har en funktionsnedsättning.

Fredrik anser att beslutet är kränkande, och klingar illa i en tid då de flesta pratar om tillgänglighet och delaktighet som något väldigt viktigt.

– Detta utestänger folk och gör skillnad beroende på inkomst. Den som har råd får bli delaktig, den som inte har råd får stanna hemma.

En principfråga

Föreningen för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar på Gotland har också beklagat beslutet, som kan få stora konsekvenser för de drabbade. Fredrik Ahlkvist konstaterar att det är nästintill omöjligt att i efterhand analysera hur detta påverkat folks faktiska levnadsnivå.

–Det argument jag har hört är att ”vi drar in överallt”, men det sker helt i avsaknad av analys. Ser man till det stora hela kan jag inte tänka mig att det rör sig om stora pengar i regionens budget. Det här är i allra högsta gran en principfråga – vill vi ha rättvisa och delaktighet eller vill vi skapa ett utanförskap.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa