"Har undrat vad som låg bakom"

Solveig Artsman, Visby, lämnar Moderaterna två år efter striden om kommunens Nord Streamavtal. Hon har fortfarande inte fått veta varför hon motarbetades och uppmanades att inte delta i vissa beslut.

7 september 2011 04:00

Solveig Artsman säger att man alltid haft högt i tak inom Moderaterna på Gotland.

- Diskussionerna har varit stormiga, men det har varit trevliga debatter, öppet och lyhört och vi har diskuterat i en demokratisk anda. Och det har alltid funnits utrymme för andra åsikter.

Men det var före Nord Stream dök upp och ville skriva kontrakt med kommunen om upprustningen av Slite hamn, inför byggandet av gasledningen.

Solveig Artsman var bestämd motståndare till samarbetet. Hon såg - och ser - gasprojektet som en fråga om rikets säkerhet. Och därmed ansåg hon sig inte kunna kompromissa.


Hård debatt
Hon försökte förgäves att få partikollegerna med på sin linje. Debatten hårdnade och hon säger att det gick så långt att hon två gånger uppmanades av personer i partiet att låtsas vara sjuk för att kunna vara frånvarande när beslut skulle tas i kommunen om hamnavtalet.


Flera frågor
- Jag meddelade att om jag är frisk, så kommer jag och deltar i besluten.

- Jag vet inte om jag blivit mobbad, fortsätter Solveig Artsman. Men jag har förstås undrat vad som låg bakom, varför det var så viktigt med total enighet i just den här frågan.

Hon noterar att hon inte stått särskilt nära nuvarande ordföranden Gustaf Hoffstedt men att de inte heller haft dålig personkemi. Gustaf Hoffstedt säger till GA att de haft bra kontakt, men att de aldrig blev personliga vänner.


Nya medier
Framtiden då? Solveig Artsman säger att hon inte har någon aning om huruvida hon kan tänka sig att bli engagerad i något annat parti.

- Men det är ju lätt i dag att driva en fråga utan att vara med i ett betongparti. Man kan agera på annat sätt, via sociala medier på internet, man kan blogga och engagera sig på ett helt annat sätt.

Det dröjde väldigt lång tid, två år, från förbundsmötet med Moderaterna till gårdagen, när hon meddelade att hon var klar med partiet.

- Jag ville ge människor tid att förklara sig och svara på mina frågor. Jag har mejlat, jag har bett om svar men inte fått det.

Som av en händelse kom i går också beskedet att Ryssland har börjat fylla gas i den ledning som indirekt blev slutet för Solveig Artsmans partipolitiska arbete, åtminstone inom Moderaterna.

Hon kandiderade aldrig till fullmäktige inför det senaste valet.

Så jobbar vi med nyheter