Barnens pumpor stulna

Någon har stulit de praktfulla pumporna som barnen vid Montessoriskolan odlat.

- Jag tycker inte att man får göra så, det är inte snällt, säger Emilia Hellgren i klass ett.

20 september 2011 04:00

En gång i veckan har barnen vid Montessoriskolan lärt om naturen, växter och odling vid kolonilotten som hör till Pilhagens koloniförening. Men i går morse när de kom för att plocka årets sista majs upptäckte de något som gjorde dem ledsna. Någon hade stulit de vackra pumporna som de skulle skörda lagom till halloween.

Mikaela Bober Törnqvist som går i tvåan sträcker ut armarna i luften till ett stort famntag när hon visar hur stora pumporna var. Hon berättar att barnen blev ledsna.

- Alla blev tysta när vi såg att de var borta. Vi skulle ha dem på skolans trappa till halloween. Nu får vi ha något annat, kanske blommor eller ballonger men det blir inte lika fint, säger hon.

Emilia Hellgren som går i ettan berättar att de planterat pumporna själva och att de sett dem växa och bli stora som badbollar. Nu är hon besviken.

- Jag tycker inte att det är snällt att göra så här. De var jättefina och vi har väntat på att få plocka dem, förklarar hon.


Årstiderna
Montessoriskolan studerar årstidernas växlingar på nära håll vid kolonilotten. Morötter, majs och rödbetor är några av grödorna som de planterat och bjudit sina skolkamrater på.

Jonna Bedai dyker upp ur en böljande grönska och visar en majskolv som hon just brutit av från plantan.

- Jag åt inte majs innan jag smakade den vi odlat här, nu tycker jag majs är jättegott, berättar hon.

Sven Olsson som är engagerad i Pilhagens koloniförening har hjälpt till med odlingarna. Han berättar att barnen är med och planerar det som ska sås.

Han tycker att det är märkligt att någon stjäl från kolonilotter. Att det var barn som blev drabbade gör inte saken bättre.

- Det här är hemskt tråkigt. Man får gärna gå in i området och titta, men att göra så här...

Läraren Elisabeth Nylander berättar hur inspirerade barnen blivit av att se vad som händer när de planterar ett litet frö och när de får se alla möjliga växter och grönsaker ta form.

- De har förstått hur roligt det kan vara att odla, vi har smakat och de har tagit hem. Vi blev alla lika förskräckta när vi kom hit i morse och upptäckte vad som hänt, säger Elisabeth Nylander.

- Det vore jättesnällt om den som tagit pumporna kommer tillbaka med dem, säger Emilia Hellgren.

Så jobbar vi med nyheter
Magdalena Olsson