Het debatt om importerat kött

Barnen på Tjelvarskolan såg fram emot att få fläskkarré till lunch. Men köttet som levererades var grönt och illaluktande. - Kocken sa att det var fullständigt otjänligt som mänsklig föda, berättar förskolläraren Ann Westin om händelsen som utspelade sig tidigare i veckan.

20 oktober 2011 04:00

Tjelvarskolans lärare och elever skulle serveras fläskkarré till lunch i tisdags, en lunch som de flesta längtade till.

- Vi såg fram emot det; fläskkarré är den enda "riktiga" kötträtten vi får - allt kött vi får annars är i färsform, plus att vi någon enstaka gång får kyckling eller kassler, berättar Ann Westin, förskollärare på Tjelvarskolan i Visby.


Stor besvikelse
Men besvikelsen blev då stor, när det i matsalen visade sig att någon fläskkarré skulle det inte bli. Ann Westin pratade med kökspersonalen, som berättade att man tvingats skicka tilbaka köttet till leverantören.

- Köttet var fryst och gick inte att tillaga; det var nästan grönt och luktade väldigt illa - och dessutom var det inköpt från Tyskland, berättar Ann Westin med avsmak i rösten.

Hon frågar sig hur regionen kan tillåta att otjänligt kött köps in från utlandet, medan den lokala grisnäringen går på knäna och man dessutom pratar varmt om närproducerad mat.

- Jag tycker att det är skandal, helt sanslöst - vi har ju ett slakteri bara 500 meter härifrån!

Josefine Jessen, avdelningschef inom Region Gotlands måltidsförsörjning, är inte insatt i det aktuella fallet, men säger att det är mycket ovanligt att otjänlig mat levereras.

- Jag har bara varit med om det en gång tidigare. Om mat inte ser bra ut är vi noga med att den inte ska levereras, så personalen agerade helt rätt, säger Josefine Jessen.

Hur resonerar ni kring närproducerat kontra utlandsköpt mat?

- Vi kan inte specificera att vi vill ha lokalproducerad mat. Men det pågår en ny upphandling nu, så vi får se vad den ger, säger Josefine Jessen.


Hamburgare istället
På Tjelvarskolan ordnades i all hast hamburgare i stället för det tyska, gröna och illaluktande köttet.

- Barnen tyckte att det var helt okej, konstaterar Ann Westin.

Se även sidan sju

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa