Turister ratar dyra Gotland

Både antalet gästnätter och antalet resenärer med färjorna har minskat i år, jämfört med förra året.

11 november 2011 04:00

– Gotland har varit för dyrt, och det visar sig nu, fastslår Conny Bolin, vd för bokningsbolaget Gotland Promotion.
Priset för detta är mångmiljoner i minskade intäkter.

Mellan januari och september i år minskade resandet till Gotland med 3,2 procent, jämfört med året innan. Under samma period minskade antalet gästnätter på hotell och andra boenden med hela 9,0 procent.
Företaget Gotland Promotion, som levererar paketlösningar på resor, boende och andra evenemang på Gotland, har märkt av nedgången, och dess vd Conny Bolin är säker på vad den kommer sig av:
– Just i sommar spelade vädret stor roll. Men utöver det så har det varit för dyrt att både resa till Gotland och att bo här. Det är det som visar sig nu, menar han självkritiskt, å hela turistnäringens vägnar.
Och han är inte ensam.
GT har pratat med personal på flertalet hotell runt om i Visby, och bilden är tämligen entydig – man kommer en god bit utomlands för samma pengar som det kostar att ta familjen i bilen på färjan till Gotland.
Impulsresor
Många märker av att spontanresandet till Gotland har minskat.
– Impulsresandet har nästan helt uteblivit, och avbokningar med kort varsel har blivit svårare att fylla, säger Eva Nordlund, som driver Almedalshotellet tillsammans med sin man Ulf.
– De som tidigare har tagit färjan över till Gotland över en helg och sedan bara kommer hit och knackar på och undrar om det finns rum lediga, har inte kommit alls i år, vittnar Ulf Nordlund.
I reda siffror har antalet gästnätter på Gotland, under perioden januari till och med september, minskat med 78 000 gästnätter, eller nio procent. Lika stort, procentuellt sett, är inte tappet för Destination Gotland, som gått 3,2 procent bakåt hittills i år, jämfört med fjolåret.
En rad faktorer
Per-Erling Evensen, marknadschef, medger att färjepriset också har gått upp, men han menar att det är långt ifrån den enda orsaken:
– Det har blivit dyrare att åka båt, så är det – men det är en rad faktorer som ligger bakom minskningen. För en tid sedan var svenska kronan svag, vilket gjorde att det var dyrt att resa utomlands; nu har svenska kronan stärkts och då är det billigare att resa utomlands. Samtidigt har ränteläget förändrats, och människor är försiktigare rent generellt, resonerar Per-Erling Evensen.
– Man ska också komma ihåg att minskningen sker från en rekordhög nivå.
78 000 färre gästnätter
Exakt var tappet innebär i pengar är det få som vill eller kan räkna på.
Men faktum kvarstår – 78 000 färre gästnätter lär ha gjort att Gotland gått miste om många, många miljoner kronor i intäkter som besökarna annars skulle spenderat inom öns besöksnäring.
Tappet märks och är ett tecken på något.
– Det här är inte bra alls för Gotland, medger Conny Bolin oroligt.
– Det är bara att hoppas att trenden inte håller i sig, menar Eva Nordlund.
Gotlands turistchef Sofia Wollmann är också bekymrad men vill inte dra för stora växlar än:
– Självklart oroar det. Men man måste se det på längre sikt; vi har ökat i tio år och frågan är om vi planar ut eller dippar?
Christer Nilsson Text
christer.nilsson@gotlandstidningar.se
0498-20 24 04
Petra Jonsson Foto
petra.jonsson@gotlandstidningar.se 
0498-20 24 12

Så jobbar vi med nyheter