Snopet slut efter stor manifestation

Det blev ett snopet slut på skolmötet som skulle hållas i Korsbygården i Lärbro i går kväll. Till mötet kom närmare 500 personer. Men Korsbygården rymmer bara 145 personer. Efter omröstning lämnade så gott som alla lokalen. Ett nytt möte ska hållas i Fårösund på onsdag.

13 december 2011 04:00

Det var stor uppslutning kring manifestationen i Lärbro i går kväll. Med facklor, plakat och traktorer tågade 500 personer från Konsum till Korsbygården, dock under tystnad. När sen alla skulle in i lokalen blev det stopp i dörren redan innan hälften hade kommit in.

- För det första undrar man varför vi skulle till Lärbro, sa Ola Nordlund. För det andra undrar man hur de ska kunna planera för skolorna på Gotland när de inte ens kan planera ett sånt här möte. Vad tror de? Att det skulle komma tio personer eller?


Upprörda röster
Många upprörda röster hördes utanför Korsbygården. Folk hade gått man ur huse och så fick de inte plats.

Efter diverse överläggningar kom så arrangörerna, Barn- och utbildningsförvaltningen, på att det var omöjligt att hålla mötet i lokalen. Först föreslog man att hasparna på fönstren skulle hakas av ifall man av någon anledning måste utrymma lokalen. Men sen insåg man att det faktiskt inte gick. Att hälften skulle lämna lokalen och återkomma på mötet i Fårösund på onsdag blev inte populärt. Genom handuppräckning röstade alla på att helt enkelt ställa in mötet.

Det var dock ett fåtal som inte kunde komma i morgon. Därför stannade de kvar och fick den information och dialog som de kommit dit för.

- Är detta vad man förväntar sig av hela norra Gotland, sa Leif Ortman, ordförande i UNG, utveckling norra Gotland. Genom att över huvud taget titta på en sådan här lokal visar man hur man planerar.

Och varför mötet skulle hållas i Lärbro undrade många.

- De vill väl vänja oss vid långa transporter, sa Lisa Blochmann.


Måste flytta
Hon är en av dem som har engagerat sig i skolförslaget. Man har startat en arbetsgrupp som nu har framställt mer än 50 frågor till barn- och utbildningsförvaltningen.

- Om det inte finns en skola i Fårösund med högstadium så måste vi flytta från Fårö, sa Lisa Blochmann. Min dotter har redan 50 minuters enkel resa till skolan. De säger att det tar exakt 27 minuter från Fårösund till Slite. Men det är raka vägen, utan stopp och omvägar.


Behöriga lärare
Hon framhåller också att Fårösundsskolan har behöriga lärare i samtliga ämnen och 95 procent av eleverna i upptagningsområdet har valt skolan i Fårösund. Mot i Slite där endast 56 procent har valt Solklintsskolan.

Det var sådant som man hade tänkt diskutera med politiker och personal från Barn- och utbildningsförvaltningen i går kväll. Men av detta blev alltså intet och man får vänta tills i morgon kväll.

- Vi är ledsna för att det blev så här, sa Ann-Cathrin Norrevik, skoldirektör. Vi visste inte att lokalen var så liten när vi bokade den. Och vi ville vara i Lärbro för att komma mitt emellan Fårösund och Slite.

MÖTENA

I onsdags 7 december hölls det första mötet om skolans framtid, då i Klintehamn.

Torsdag 8 december: Hemsegården, Hemse.

Måndag 12 december: Korsbygården, Lärbro.

Onsdag 14 december: Fårösund

Torsdag 15 december: Romaskolan, Roma.

Måndag 19 december: Södervärnsskolan, Visby.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa