"Jag trodde att han varit i bråk"

I dag fortsatte förhöret med Ryftes vd Yngve Andersson.

11 januari 2012 14:36

Jag trodde att han varit i bråk på någon fest. Det var Ryftes vd:s Yngve Anderssons reaktion när han fick reda på att en av de medåtalade gripits, i själva verket var denne misstänkt för miljöbrott vilket sedermera ledde fram till den rättegång som nu är inne på sin tredje dag. Under onsdagsförmiddagen förhördes Yngve Andersson ingående.

Samma kväll som han fick reda på gripandet schaktades det gulfärgade lagret i grusupplaget ihop av en anställd. För att dölja spår och undanröja bevis, menade kammaråklagare Ingvar Wennersten.

- Jag är inte så jävla dum att jag skulle låta skrapa ihop det för att dölja något, då hade det lastats på en vagn och körts bort. Det skrapades ihop för att inte förorena marken eftersom det kom stora regnmängder.

Han vidhöll också att han aldrig givit någon order om att bekämpningssprutan skulle rengöras i grusupplaget. Tvärtom hade han blivit irriterad när han ertappade en av bröderna med att rengöra sprutan där. Han hade cirka ett år tidigare sagt till att man måste byta från den då använda platsen, som var tillåten men där gräset blivit bränt, till en lämpligare vall. I stället hade grusupplaget börjat användas.

- Det bästa är om man sköljer ur i fält, varför skulle jag säga till dem att köra ner i en grusgrop, jag har inget att vinna på det. Skulle jag riskera hela företagets existens, undrade Yngve Andersson.

Han förnekade också att han skulle ha givit den ene brodern order att bespruta ett morotsfält vid Hästnäs med det totalförbjudna medlet Afalon.

- Det trodde jag inte fanns på vår gård.

Under eftermiddagen inleddes en lång rad vittnesförhör, först med kriminaltekniker som undersökt och tagit prover i grusupplaget. (GA)

Så jobbar vi med nyheter