Entreprenör i struligheter

HVB-hemmet i Alskog är bara en liten del av Jan Emanuel Johanssons imperium med ungdomsvård. Han sitter på tolv vd-stolar och tjänar årligen miljoner på sina bolag.

GA har kartlagt hans imperium.

11 februari 2012 04:00

När Jan Emanuel Johansson genom segern i tv-programmet Robinson 2001 blev rikskändis hade han redan inlett verksamheten med vård och boende för ungdomar på glid. Sedan har verksamheten växt och företagen blivit fler. Enligt Bolagsverket finns han med i 17 företag, varav han är vd för 12.

2010 sålde han nio av sina bolag till den stora Frösundakoncernen för en kvarts miljard kronor. En affär som han i Norrtelje Tidning kommenterade med: "Det som är positivt med ett kapitalistiskt system är att det som säljer oftast är hyfsat bra."

Den gotländska delen av verksamheten består av HVB-hemmet Prästgården i Alskog som han och två kollegor köpte 2007. "Vi ska bli ett av landets absolut främsta behandlingshem" utlovade Jan Emanuel Johansson när han träffade sockenborna på ett möte i september samma år.


Svårt att hålla löftet
Men verksamheten i den före detta stiftsgården har kritiserats flera gånger.

Redan första året påtalade socialnämnden att personalen hade för låg kompetens och att uppföljningen av ungdomarna var bristfällig. När verksamheten kritiserades på nytt 2010 av Socialstyrelsen blev all personal uppsagd.

Innan dess hade även HVB-hemmets resor till ett dykcenter i Egypten kritiserats hårt. Vid dykcentret fanns personal som dömts för allvarliga brott, och enligt en anmälan som gjordes till länsstyrelsen på Gotland missbrukade en instruktör narkotika och det hände även att personalen råkade i slagsmål.


Samröre med mc-gäng
I samband med det avslöjades att Jan Emanuel Johansson var delägare i det bolag som ansvarade för dykcentret - VKF Holding AB. Ett bolag som visade sig ha kopplingar till mc-gänget Hells Angels.

Det är också verksamheten i Egypten som gjort att Jan Emanuel Johansson nu misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han satsade flera miljoner i verksamheten och förra året granskade Skatteverket vart pengarna tagit vägen. Genomgången slutade med att Jan Emanuel Johansson upptaxerades och fick betala skattetillägg.

Jan Emanuel Johansson har betalat skattetillägget och nekar till anklagelserna om brott.


Välbetald riksdagsman
Jan Emanuel Johansson har även hunnit med en politisk karriär. Med en grund i SSU inleddes den i Norrtälje kommunfullmäktige 1998. Nästa steg blev en riksdagsplats för Socialdemokraterna 2002. Riksdagen lämnade han efter valet 2010. Sista året toppade han riksdagsledamöternas lönelista med en taxerad inkomst på 5,2 miljoner kronor.


På Gotland
Det är inte bara verksamheten i Alskog som gjort att Jan Emanuel Johansson uppmärksammats på Gotland. Han har släktingar här och har vistats mycket på ön.


Skandalhyran
År 2003 köpte hans bolag Svensk samhällsutveckling AB ett hus på Södra murgatan i Visby innerstad. Det användes som elevhem, men stod efter några år tomt. Inför sommaren 2009 försökte han hyra ut huset för rekordnoteringen 35 000 kronor i veckan.

Kombinationen socialdemokrat och skyhög hyra gjorde att han valsade runt i rikspressen. Det blev en av de värsta skandaler Jan Emanuel Johansson upplevt.

- Jag ångrar den där förbannade annonsen så det skär i kroppen, skrev han i sin blogg och berättade även att han ringt jourhavande präst när det var som mest turbulent.

Så jobbar vi med nyheter