Hon rasar över bygglovsväntan

- Regionen håller inte vad de lovar.Det säger Ulrika Davidsson som drabbats av de kraftigt försenade byggloven och riskerar att inte kunna öppna sin verksamhet i Rone till sommaren. - Jag är maktlös.

10 april 2012 04:00

Kokboksförfattaren och GI-experten Ulrika Davidsson har köpt en gård i Rone för flera miljoner kronor. Där har hon tänkt öppna en restaurang och matstudio till sommaren. Ladugården ska först byggas om.

- Byggnadsnämnden garanterar att det inte ska ta mer än tio veckor att få bygglov. Jag sökte mitt i januari.

Än har hon inte fått klartecken att börja bygga.

- De har inte ens öppnat min ansökan och det är 30 före mig i kön, berättar hon.

När hon ringer till byggnadsnämnden får hon inga besked om hur länge hon måste vänta.

- Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta och kan inte lova något, är svaret jag får.


Svårt få svar
Ulrika Davisson har noga planerat för sin verksamhet, lämnat in ansökan om bygglov i god tid, anlitat byggare och hade räknat med att allt skulle stå klart till sommaren.

- Hade de sagt att det skulle ta tio månader, så hade jag gjort annorlunda, säger hon som tycker det är konstigt att en myndighet går ut med löften som de inte håller.

Förutom att hon hindras att dra igång sitt stora projekt, retar hon sig på att det är svårt att få tag i byggnadsnämndens tjänstemän på stadsarkitektkontoret.

- Det är svårt att få tag i personal. Jag möts oftast av en telefonsvarare som säger att tjänstemannen är åter en annan dag. Personalen ber om ursäkt och säger att de har så mycket arbete och att flera som jobbat där, har slutat.


"Vi lägger den i högen"
Med regionens ambition att locka fler till Gotland tror hon det slår fel om företag hindras genom att inte ens få bygglov i tid.

- Jag kan inte tänka mig att det tio andra restauranger som vill komma igång och fem vandrarhem, säger hon som tycker att byggnadsnämnden kan skynda på viktiga ärenden.

Ulrika Davidsson funderar på vad hon ska ta sig till.

- Jag kan inte göra så mycket innan jag fått bygglovet. Om jag börjar bygga, straffas jag med böter.

Byggnadsnämnden hotas också av sanktioner om de inte håller sig till reglerna.

- Vi lägger det i högen, är svaret jag får när jag frågar vad som händer om jag stämmer regionen, säger Ulrika Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa