Hon skriver om kärlek i krigstid

Amerikanska Patricia Allen DiGeorge och hennes son Johnny finns just nu på Gotland för att göra research för hennes kommande bok.

Den ska handla om det allierade bombplan som 1944 nödlandade på Mästermyr - och framför allt om en i besättningen: hennes far Herman. F Allen.

8 maj 2012 04:00

- Det är en dröm som blir sann, menar Patricia om bokprojektet, namnat efter smeknamnet på planet, "Liberty Lady".

Strax före klockan 17 den 6 mars 1944 gick planet, en så kallad Flygande fästning eller officiellt Boeing Flying Fortress B-17G, in för nödlandning på Mästermyr strax utanför Hemse. Planet hade lyft från basen i södra England för att bomba Berlin. Det fällde sin bomblast men skadades så illa av luftvärn att det satte kurs mot Sverige. Utan att veta exakt var de befann sig landade de med tomma tankar på Mästermyr.

Besättningen på tio man klarade sig oskadd. En av männen ombord var löjtnant Herman F. Allen som tjänstgjorde som bombfällare. Efter internering i Rättvik började han arbeta för den amerikanska underrättelsetjänsten i Stockholm. Där träffade han finlandssvenskan Hedvig Johnson och de gifte sig den 18 januari 1945.


En livsberättelse
Nu arbetar parets dotter, Patricia Allen DiGeorge från Atlanta, på en bok omkring Hermans och Hedvigs livsöden.

Som en del i researcharbetet befinner hon sig tillsammans med sonen Johnny på Gotland för att samla in material, ta del av ögonvittnesskildringar, foton, bevarade delar från planet med mera. De besökte också landningsplatsen på den uppodlade myren, även om ögonvittnena efter årens gång nu inte var helt överens på något hundratal meter när om den exakta platsen.

Ulf Gahm fungerar som värd under deras Gotlandsvistelse, han har själv skrivit om ämnet, hans far var en av de som såg landningen och han har goda kontakter att förmedla åt Pat.

- Jag "hittade" henne och hennes projekt på nätet och hjälper henne att göra pusslet klart.


Ögonvittnen
På måndagen befann de sig på Folkhögskolan (där besättningen bodde två dygn innan den förflyttades till Rättvik) i Hemse, där de bland annat träffade fyra ögonvittnen till nödlandningen. Dessa var Arne Gahm, Lasse Svensson, Lars Björkander och Rune Johansson.

- Det här är mitt första Gotlandsbesök, vi kom direkt från London där vi besökte hans flygbas (Herman F. dog förra året, 94 år gammal, men två andra besättningsmedlemmar lever och dem har hon intervjuat). Jag visste inget om Gotland innan men hade hört historierna om planet, berättade Pat.


Mycket nöjd
Den 13 maj lämnar man ön och besöker bland annat Stockholm, Uppsala och Rättvik, viktiga orter i föräldrarnas livshistoria. Hon är mycket nöjd med vad undersökningsarbetet gett så här långt.

- Jag har planerat projektet i 1,5 år. Och det har överträffat våra förväntningar.

Exakt när boken kommer ut är inte spikat.

- Boken blir klar om några år. En del är skrivet, mycket är undersökt och en hel del tillkommer efter denna resa, sammanfattar Patricia Allen DiGeorge, som den 17 maj återvänder till USA.

Pat Allen DiGeorge önskar komma i kontakt med personer som har iakttagelser, detaljer eller annan information som kan kopplas till nödlandningen.

Du kan läsa mer om
hennes bokprojekt på
http://libertyladybook.com/

Så jobbar vi med nyheter