Hallå där... Andreas Eenfeldt

40 år, som har Sveriges största hälsoblogg som nu nått till 30 000 besök om dagen.

25 juni 2012 12:37

Hur känns det?

- Ja, det är ju fantastiskt att det är så stort intresse för de här frågorna. Och att man har möjlighet att hjälpa många till en bättre hälsa samtidigt som man kan äta god mat på vägen. Det får man se som ett privilegium.

Har du alltid varit intresserad av kost och hälsa?

- Ja, frågor kring hur man förebygger sjukdomar och kan förbättra hälsan med hjälp av livsstilsåtgärder har alltid legat nära hjärtat.

Och därför läste du såklart till läkare. Nu är du mer känd som Kostdoktorn, hur gick det till när du startade bloggen?

- Först ville jag egentligen skriva en bok, för det var så mycket bristande kunskap i debatten om hur man till exempel äter bäst för att gå ner i vikt. Men så valde jag att börja blogga och fick snabbt en läsarskara. Och det stärkte ju viljan att fortsätta.

Hinner du blogga och jobba samtidigt?

- Jo, jag jobbar bara halvtid på vårdcentralen så det funkar bra. Resten av tiden lägger jag på bloggen, på föreläsningar och så har jag ju faktiskt hunnit skriva en bok nu.

Lågkolhydratkost är en av de stora diettrenderna nu. Har den nått sin peak?

- Nej, jag tror att det här är en genomgående förändring av hur samhället ser på hälsosam mat. Flera stora populära dieter idag har ju det gemensamt att de vill få bort den processade maten såsom socker och mjöl men också godis och skräpmat. När det gäller LCHF har även Socialstyrelsen, som är högsta ansvariga organet för sjukvården i Sverige, sagt att det finns vetenskapliga belägg för att den förbättrar hälsan.

Hur ser framtidsplanerna ut då?

- Att fortsätta jobba deltid som läkare med livsstils- och hälsofrågor, men också försöka göra det enklare för folk att hitta gratis information om kostfrågor på nätet. För ett år sedan startade jag en internationell kostblogg där jag skriver på engelska. Den börjar också bli populär.

Okej. Många verkar inte veta att du är gotlänning. Du flyttade till hit när du var 8 år men nu bor du i Värmland?

- Jo, jag bodde i Visby i 15 år så jag känner mig fortfarande som en gotlänning. Men min mamma bor kvar på Gotland så jag åker ner varje sommar. Jag är faktiskt här just nu.

Det var som tusan. Var då?

- Vi har hyrt en stuga på Fårö. Så vi brukar åka mellan Sudersand och Vänge och Visby, där mamma håller till.

Nu till frågan alla vill ha svar på. Vad äter du helst när du är på ön?

- Alltså favoriten är ju att köpa färskfångad fisk och skaldjur från butiken i fiskelägret i Sysne. Det blir en vända dit varje år och det är den kulinariska höjdpunkten på semestern.

Så jobbar vi med nyheter
Peder Broberg