Protesterar mot kalkbrottet i dag

Nordkalk fick tillstånd för kalkbrytning i Bunge av Mark- och miljööverdomstolen i fredags. Men Naturvårdsverket överklagar beslutet till högsta domstolen.

Det handlar om 170 hektar stort kalkbrott med 25 meters djup.

Fältbiologerna laddar för stor manifestation i dag.

9 juli 2012 04:00

Huvudskälen till överklagandet är de unika naturvärdena.

-  De villkor som Mark- och miljööverdomstolen ställt upp för verksamheten bedömer vi inte är tillräckliga för att undvika skada på bland annat Natura 2000-områdena runt täktområdet, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.


Skälen utvecklas
Naturvårdsverket begär också inhibition, det vill säga att verkställandet av beslutet ska skjutas upp, för att undvika att naturen påverkas av verksamheten innan ärendet är avgjort. Skälen till överklagandet kommer att utvecklas så snart som möjligt.

Fältbiologerna reagerade direkt på mark- och miljööverdomstolens tillstånd.

-  Beslutet från mark- och miljööverdomstolen ger Nordkalk tillåtelse att bryta kalk i Bunge, vilket innebär slutet för Ojnareskogen och grundvattenreservoaren för hela norra Gotland. Naturvårdsverket överklagade beslutet sent i fredags kväll men samma dag kom beskedet att Nordkalk kommer att börja avverka skogen i dag och börja bryta om ett år, oavsett överklaganden. Oavsett vad som händer vill vi visa att det här beslutet är helt absurt och att vi är förbannade, säger Michaela Neiglick från Fältbiologerna.

I går kväll packade Fältbiologerna för att åka till Bunge och genomföra en fredlig manifestation mot beslutet.

-  Vi måste fortsätta kampen mot dessa övergrepp på naturen och människorna som bor där. Vi måste fortsätta kampen för en ny miljölagstiftning som är värd sitt namn. Vi tänker protestera tills sista träd är fallet om det så ska behövas säger Michaela Neiglick.

Och i dag så hoppas Fältbiologerna på stor anslutning från allmänheten.

-  Vi vet inte riktigt vad som kommer att hända. Vi blir i alla fall ett 40-tal som kommer att kämpa för Ojnareskogen. Nordkalk har hotat med att starta röjningen av skogen redan i dag men andra uppgifter säger att de kommer att vänta till efter semestern. Vi stannar där så länge det behövs, säger Linn Andersson, Fältbiologerna.

Så jobbar vi med nyheter