"Det är mycket förvånande"

Under Almedalsveckan testade minderåriga i UNF att köpa ut alkohol på åtta krogar i Visby. Ingen nekades. På regionen är man förvånad.

10 juli 2012 09:48

Det var under Almedalsveckan som minderåriga i UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) testade att köpa ut alkohol på ett antal krogar i Visby. Åtta slumpvis valda krogar ingick i testet och resultatet var entydigt. Ingen krog nekade UNF-ungdomarna att köpa alkohol.
- Det är mycket förvånande. Vi blev helt tagna på sängen av det här, säger Lena Viklund som är alkoholhandläggare på regionens tillståndsenhet.
Ni hade inte förväntat er ett sådant resultat?
- Nej, speciellt inte eftersom vi har haft ett mycket bra samarbete med krogägarna i Visby. Att det var så här många om inte följer reglerna hade vi inte väntat oss.
Har ni möjlighet att göra liknande tester som UNF?
- Nej, det får vi inte göra. Däremot bedriver vi tillsyn en gång i månaden, och då då kontrollerar vi naturligtvis om det finns minderåriga i lokalen och om det förekommer överservering. Förra sommaren samarbetade vi med polisen och det kommer vi att göra den här sommaren också.

Vilka åtgärder kommer ni att vidtaga nu?

- Det vet jag inte ännu, först måste vi få in en anmälan från UNF. De har gjort en polisanmälan men ska även göra detsamma till oss, den har inte kommit med dagens post. Om den inte kommer i dag får vi den säkert i morgon.
Hur påverkar det här erat samarbete med krogarna i Visby?
- Det är för tidigt att säga, först ska vi utreda det här och sedan får vi titta närmare på vad vi ska göra och hur vi ska gå vidare. Men vi ser mycket allvarligt på det här.  Det är klart att vi kommer att agera, absolut.

 

Så jobbar vi med nyheter