De kopplades om tre gånger

En kvinna ramlade och slog i huvudet i Sanda i går eftermiddag.Ella Wahlgren från Västerhejde larmade och blev kopplad till tre olika instanser inom larmcentralen. - Det tog 50 minuter för ambulansen att komma, men det kändes som två timmar, säger Ella Wahlgren.

26 juli 2012 04:00

Familjen var på utflykt till "Drak-Johan" i Sanda, norr om Klintehamn, när olyckan skedde. En äldre kvinna snubblade på en stentrappa och föll handlöst och slog i huvudet.

- Hon skrek, blödde från huvudet och var väldigt chockad. Vi ringde 112 direkt. Tre gånger fick vi förklara ärendet och blev omkopplade, säger Ella Wahlgren.

Hon har haft oturen att bevittna två olyckor där ambulans fått tillkallats, senast i höstas då hon drog lärdom av att den exakta adressen måste uppges för att ambulansens gps ska hitta.

- Mitt i all stress och kaos var jag noggrann med att adressen skulle bli rätt. Samtidigt började damen tappa känseln och vi var rädda att hon hade fått en hjärnblödning, säger Ella Wahlgren.


Tog 50 minuter
När ambulansen väl kom till Sanda, körde den först förbi. Ella Wahlgren fick återigen ringa larmcentralen.

- Det tog 50 minuter för hjälpen att komma fram. Tre mil från Visby, längs med den stora länsvägen. Och då har en larmtjej i Falun frågat vilken grannkommun som ligger närmast Gotland. Det är skandal, säger Ella Wahlgren och fortsätter:

- Det var ett opsykologiskt bemötande från larmcentralen och ingen kommunikation över huvud taget.


Kopplas till Medhelp
När man ringer 112 besvaras samtalet av SOS Alarm. De kopplar vidare samtalet till företaget Medhelp som sköter larmcentralsamtal från Gotland. Medhelps uppgift är sedan att bedöma och prioritera situationen. Sedan går en dirigent in och tittar på vilken plats ambulansen ska skickas till.

- Vi har ett kartsystem som vi följer och dirigenten har sedan kontakt med ambulanspersonalen. På Gotland är ambulanspersonalen väldigt kunniga och känner till ön, säger Charlotte Björkman, verksamhetschef på Medhelp.


Vill inte kommentera
Hon vill inte kommentera den enskilda händelsen eftersom den ännu inte rapporterats som en avvikelse.

- Det är semestervikarier både hos SOS Alarm och hos oss, men än så länge har vi inte fått några klagomål, säger Charlotte Björkman.

Falck Ambulans hade en intensiv dag. Tidigare på eftermiddagen hade en pojke fått köras från Slite till Visby lasarett med ambulanshelikopter.

- Vi har haft resursbrist i dag, många har tyvärr fått vänta. Vi har den bemanning som regionen har satt ut, men vi räcker inte till, säger Maria Borvander, tillförordnad områdeschef på Falck Ambulans.

Kvinnan vårdades ännu för sina skador i går kväll.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa