Fortsatt demonstration mot Nordkalk

Flera demonstranter är på plats även i dag och hindrar Nordkalks arbete i Ojnareskogen. - Vi fortsätter vår dialog med båda parter under dagen, säger Visbypolisens informatör Dan Paulsen.

7 augusti 2012 10:30

Det var igår måndag som bland annat Fältbiologerna och Grön Ungdom slöt upp i en ny kraftdemonstration mot Nordkalks arbete i Ojnareskogen. Arbetet stod stilla under hela dagen och på tisdagen fortsatte demonstrationen.
- Vi har lämnat det där helt till polisen som jag hoppas får bort de som är ivägen så fort det bara går, säger Eva Feldt som är kommunikationschef på Nordkalk.
- Just nu pågår arbetet med att dokumentera och identifiera alla som genomfört de här aktionerna. När det är klart kommer vi att polisnmäla och kräva skadestånd.

 

Dan Paulsen, informatör på Visbypolisen, säger:
- Vi kommer att åka till platsen under dagen och fortsätta vår dialog med båda parter.
Hur vill du beskriva den dialogen?
- Som god.
Hur länge kommer demonstranterna att få vara kvar?
- Som jag sa, vi fortsätter dialogen både med Nordkalk och med demonstranterna idag. Jag vill inte säga mer än så.

 

Fältbiogernas Nicklas Persson är på plats i Ojnareskogen.
- Det vi oroar oss för nu är att Nordkalk inte lämnat in det kontrollprogram som ska vara godkänt av länsstyrelsen. Vi kommer att vara kvar till det är inlämnat och godkänt. Vi vill också att villkoren prövas i Högsta Domstolen.

 

Anna-Lena Fritz på länsstyrelsens naturvårdsenhet bekräftar att det inte kommit något kontrollprogram från Nordkalk.
- Vi hade ett möte med Nordkalk för ett par veckor sedan då vi gick igenom domen i Mark - och miljööverdomstolen. I samband med det framförde vi en önskan om att se ett kontrollprogram för hur arbetet skulle se ut. I domen står bland annat att företaget inte får förändra de hydrologiska förutsättningarna i våtmarkerna under något skede av arbetet.

- Det är viktigt att påpeka att det inte var något föreläggande utan ett vanligt PM, men det kanske skulle ha varit ett föreläggande, säger hon till helagotland.se

 

Eva Feldt säger till helagotland.se:
- Kontrollprogrammet gäller inte avverkningen utan täktverksamheten, alltså själva brytningen som inte börjar förrän nästa höst.  Där ska vi överlämna ett kontrollprogram, men i övrigt har vi alla tillstånd vi behöver för att fortsätta med arbetet.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
Peter Juman