Ett 100-tal demonstranter samlades

På torsdagen samlades ett 100-tal demonstranter och lokal ortsbefolkning för en symbolisk protest vid Nordkalks transportband i Duckerområdet.

16 augusti 2012 12:55

Under torsdagen samlades ett 100-tal demonstranter i Duckerområdet i närheten av Ojnareskogen för att symboliskt hindra Nordkalks transportband i "Anna-Gretas Hage", som ligger mellan Rute Kyrka och Bläse.

Flera tal hölls, bland annat av Daniel Heilborn som länge varit aktiv i aktionen mot Nordkalk. Flera lantbrukare slöt också upp.

- Vi hade tolv gårdar i närheten som var representerade i dag och alla hade med sig varsin traktor. Det var ett mycket bra tillfälle för alla berörda lantbrukare att verkligen få upp ögonen för vattenproblemet, det blev tydligt att Nordkalks projekt hotar deras egna vattenreserver, säger Heilborn till helagotland.se.

Björn Jonsson som driver en gård i Bunge säger till GT:

- Vattnet i min brunn försvann på bara två dagar sist det var stora, liknande projekt här 2004, och då var de inte i närheten av den storlek som Nordkalk nu driver.

Enligt Daniel Heilborn var demonstrationen mycket lyckad.
- Vi fokuserade på riskerna med vattnet och jag tycker verkligen att vi fick ut budskapet till ortsbefolkningen i dag, avslutar han. 

Så jobbar vi med nyheter
Peter Juman